Anvelopele cu presiune insuficientă sunt periculoase?

Da mai departe!

AutoReport.ro, împreună cu AutoSoft continuă seria articolelor utile pentru cititorii noștri.  Astăzi tratăm un nou subiect de interes: De ce trebuie ca anvelopele să aibă mereu presiunea recomandată: În primul rând, trebuie să spunem că datorită unei presiuni corecte a anvelopelor vei avea parte de confort, rezistență și performanță în timpul călătoriei.

Menținerea presiunii corecte în anvelope ajută la optimizarea performanțelor pneurilor și ajută la economia de combustibil. Anvelopele umflate corect nu se vor deteriora atât de repede, nu se vor deforma, flexa sau deplasa cu dificultate. Nu se vor supraîncălzi iar rezistența la rulare va fi adecvată. O presiune corectă a anvelopelor stabilizează, de asemenea, structura anvelopei, o face mai receptivă, cu o tracțiune mai bună și mai ușor de manevrat.

O anvelopă cu presiune insuficientă nu își poate menține forma și devine mai plată în contact cu șoseaua decât este prevăzută. Dacă anvelopele unui vehicul sunt umflate cu prea puțin aer, acest lucru ar putea duce la defectarea anvelopelor. În plus, durata de rulare a anvelopei poate fi redusă cu până la 25%.

Presiunea mai scăzută din anvelope va permite ca pneul să se îndoaie și să se deformeze mai mult pe măsură ce se rostogolește. Aceasta va crește căldura internă, va crește rezistența la rulare și va duce la o reducere a economiei de combustibil cu până la 5%. Ați experimenta o pierdere semnificativă a preciziei de direcție și a stabilității în viraje.

O problemă des întâlnită la anvelopele cu presiune incorectă este că vehiculul nu stă cum ar trebui, se pune mai multă presiune asupra unui colț al șasiului și al suspensiei ce poate distruge anumite componente ale vehiculului. În plus, pune un efort excesiv asupra altor părți ale mașinii, inclusiv pe liniile de frână, rotori, etrier, roți și aparate de protecție. De-a lungul timpului, acest lucru poate determina aplecarea și spargerea componentelor, ceea ce duce la reparații care pot ajunge adesea la sume importante. De asemenea, poate deteriora jantele vehiculului, ceea ce înseamnă că vor trebui înlocuite totul înainte de a putea cumpăra o anvelopă nouă.

Cum știi care e presiunea corectă pentru anvelopele tale?:

  • Nu te baza pe presiunea indicată pe anvelope. Acest număr este presiunea maximă admisă, nu presiunea recomandată de producător pentru anvelopele tale.
  • Pentru a găsi presiunea recomandată pentru anvelopele tale, verifică manualul mașinii sau plăcuța de anvelope, care se găsește, de obicei, pe ușa șoferului, ușa compartimentului pentru mănuși sau pe capacul de alimentare.

 

După ce cunoști presiunea recomandată de producător pentru anvelopele tale, achiziționează și un set de senzori de monitorizare a presiunii, îți vor arăta precis și în timp real aerul existent în anvelope, astfel încât să știi când este nevoie de aer suplimentar.

Verifică presiunea în anvelope o dată pe lună și mereu înainte de călătorii lungi. O poți verifica după ce vehiculul a stat câteva ore și fii atent la toate cele cinci anvelope, și cea de rezervă trebuie controlată.

În ceea ce privește siguranța personală, nu risca să conduci cu anvelopele cu presiune insuficientă. Ori de câte ori monitorul de pe bord te avertizează sau vezi anvelopele că s-au dezumflat, mergi la primul service auto de anvelope pentru a le umple. Este ieftin, ușor și te poate feri de accidente!

Related posts