70 de ani de design Bentley

Da mai departe!

Bentley Motors sărbătorește cea de-a 70-a aniversare a fondării propriului departament de design la Crewe. Primul Bentley proiectat la Crewe a fost R-Type Continental, în 1951, care a fost responsabilitatea lui John Blatchley, Head of Styling la vremea respectivă. Experiența anterioară a lui John ca designer șef la Gurney-Nutting, carosierii responsabili de emblematicul „Blue Train” Bentley, demonstrase deja un simț deosebit al proporției și al formei. 

Andreas Mindt, directorul de design al Bentley, a precizat:  „Este o adevărată onoare să conduc evoluția ADN-ului designului Bentley, mai ales după atâtea decenii de design rafinat în studioul nostru din Crewe. Aici au fost create Bentley-uri emblematice – mașini frumoase care au trecut testul timpului și care ne oferă inspirație de stil și în prezent. 

„Echipa noastră de designeri este acum angajată în crearea primului BEV al Bentley, care trebuie să traducă și să remodeleze acele forme și detalii clasice într-un design cu adevărat orientat spre viitor. Mașina trebuie să fie sustenabilă în mult mai multe moduri decât simpla propulsie electrică – așa că explorăm materiale durabile, reciclabilitate și noi modalități de lucru pentru a ne asigura că mașina are o amprentă de carbon redusă pe tot parcursul ciclului său de viață. Obținerea acestui design perfect va ajuta la garantarea următorului capitol din istoria uimitoare a Bentley Design.”

Când a fost fondat în 1951, responsabilitatea cheie a departamentului de proiectare a fost comunicarea ideilor și propunerilor de proiectare și împărtășirea viziunii lor cu alte departamente. Acest lucru a fost realizat prin realizarea schițelor de design ca opere de artă în acuarelă, pictate manual – frumos realizate, dar fără posibilitatea de a da clic pe butonul „Cancel” dacă a fost făcută o greșeală.

Imaginile de acuarelă au fost apoi reproduse în desene tehnice la scară sau la dimensiune completă, reprezentând înălțimi laterale, față, spate, plan și secțiuni de-a lungul caroseriei pentru a descrie producătorilor de modele forma noii mașini.

Producătorii de modele de azi urmează aceleași procese ca în anii 1950. Pentru a vizualiza desenele în trei dimensiuni, un cadru metalic este acoperit cu un material maleabil (inițial era ceară, mai recent argilă) și este apoi modelat cu precizie pentru a atinge forma noului vehicul. Măsurătorile sunt apoi luate din model și verificate încrucișat pentru a se asigura că desenele au fost respectate.

În prezent, sistemele de măsurare și echipamentele de scanare permit evaluarea mai rapidă a modelelor tridimensionale, cu o precizie de până la sutimi de milimetru, și oferă date încărcate direct în studioul de proiectare pentru referință virtuală instantanee.

Realitatea virtuală și pandemiile globale

Cea mai recentă eră a designului depinde de computer și poate fi reprezentată în realitatea virtuală. Designerii pot acum schița într-o lume virtuală care poate fi experimentată indiferent de locația geografică de pe ecrane sau prin căști cu realitate augmentată. Chiar și cu instrumente și tehnici noi, odată ce designul a atins maturitatea, va fi realizat un model de dimensiuni reale, asigurându-se că toate detaliile sunt perfecte înainte de lansarea în producție.

Darren Day, șef de design interior – și cel mai longeviv membru al echipei de design Bentley, comentează:           

„În ciuda pandemiei globale, a trebuit să învățăm să ne adaptăm și să folosim toate instrumentele pentru a continua evoluția modului în care proiectăm. Am avut cel puțin doi dintre colegii mei de design care lucrau în diferite locații din întreaga lume, din cauza restricțiilor de călătorie care împiedicau întoarcerea lor la Crewe. Folosind realitatea virtuală am putut să susținem discuții de proiectare, să evaluăm detalii, să alternăm texturi, să alegem culori, să schimbăm materialele și am reușit să facem progrese și să ne respectăm termenele.”

Darren s-a alăturat echipei de design a Bentley acum 27 de ani și a fost unul dintre primii cinci membri inițiali ai departamentului. Astăzi, echipa de design a crescut semnificativ, la mai mult de 50 de persoane, care acoperă aspecte de design pentru interior, exterior, experiența utilizatorului, culoare și materiale, cereri personalizate și colaborări. 

Privind spre viitorul vehiculelor electrice, se anticipează că designul va juca, mai mult ca niciodată, un rol cheie pentru clienți, datorită similitudinilor oferite de motoarele electrice și alte componente similare. Designul nu va juca un simplu rol în vehiculele clienților, ci, cu o tehnologie îmbunătățită, se va împleti cu însuși stilul lor de viață.

Echipa de proiectare a colaborat deja cu alți producători de lux care împărtășesc cunoștințe și tehnici pentru a aduce limbajul de design al Bentley în alte domenii dincolo de vehiculele de lux.

Dincolo de vehiculele de lux

Conceput cu pasiune și finisat cu dragoste, designul Bentley trece acum dincolo de vehiculele de lux și oferă și opțiuni de stil de viață. Mobilierul Bentley Home poate fi adaptat pentru a satisface gusturile personale ale clientului și pentru a se potrivi oricărei case elegante. Cu o pasiune pentru individualitate, mobilierul poate fi personalizat în finisajele care au făcut marca britanică unică, din cele mai rafinate tipuri de piele și furnir din lemn.

Fiecare piesă este finisată individual de mână și îmbină măiestria tradițională cu noile tehnologii, întruchipând tehnicile și principiile luxului modern integrat la Bentley Motors. 

Chris Cooke, Lead Designer, comentează: 
„Lucrăm îndeaproape cu colegii noștri de la Bentley Home pentru a ne asigura că mobilierul creat încorporează același standard exigent în ceea ce privește proiectarea și fabricarea pe care îl respectăm la mașinile noastre.

„De la limbajul și fluiditatea suprafețelor până la execuția detaliată a procesului de furniruire, gama Bentley Home este un exemplu excelent de ceea ce facem cel mai bine: creăm produse de lux pentru clienți sofisticați.”

Piesele de mobilier se inspiră atât din designul modernist, cât și din cel tradițional și interpretează personalitatea și estetica Bentley Motors. Siluetele și formele emblematice ale modelelor Bentley din toate timpurile, alături de materialele prețioase care caracterizează interiorul mașinilor, pot fi văzute în limbajul de design al frumoaselor piese de mobilier ale Bentley Home.

Dincolo de simpla mobilare a interioarelor, primele reședințe marca Bentley din lume vor fi gata în Sunny Isles Beach, Miami. Construită pentru a se potrivi proprietarilor de mașini de lux, fiecare reședință va include un garaj cu mai multe mașini și un lift de mașină brevetat, alături de cele mai dorite facilități de lux. 

Turnul va avea vedere panoramică la ocean și la canalele navigabile, aducând frumusețea peisajului în fiecare casă nouă. Materialele sustenabile sunt prezente peste tot și, cu accent deosebit pus pe starea de bine, reședințele sunt create pentru a atrage cei mai exigenți clienți. 

Viitorul designului

Pyms Lane a rămas punctul central pentru sediul central al Bentley din Crewe de la construcția fabricii, în 1938. Această concentrare va crește în continuare, odată cu planurile Bentley de a dezvolta alte zone ale locației pentru a sprijini călătoria Bentley către electrificare. După 70 de ani de proiectare, este natural ca una dintre cele mai inspiraționale zone ale afacerii să fie mutată într-una dintre cele mai emblematice clădiri din campus pentru următoarea eră, odată cu construirea unui nou studio de design, în lunile viitoare.

Related posts