Tu știi cum să conduci ecologic și să economisești combustibil?

Da mai departe!

În aceste vremuri nebunești, noțiunea de „a fi eco” trece în fiecare aspect al vieții de zi cu zi. Cu ceva timp în urmă, industria auto a început să-și urmeze exemplul cu o corectitudine ecologică sporită. Astăzi, practic toți producătorii caută să ofere soluții pro-eco.

În acest moment, acest lucru înseamnă că redimensionarea sau trecerea la un vehicul hibrid sau electric este foarte populară. Cu toate acestea, nu toată lumea își poate permite să își schimbe vehiculul, așa că mulți șoferi au învățat să-și îmbunătățească conducerea ecologică. Conducerea ecologică se referă la tehnici de conducere care pot ajuta la protejarea mediului prin consumul redus de combustibil.

Există, desigur, oameni care presupun că șofatul eco este o absurditate absolută și doar o ficțiune formată de corporații mai mari pentru a-și îmbunătăți PR-ul. Cu toate acestea, adevărul este că numai modificându-vă modul de a conduce vă poate aduce o economie la combustibil și o micșorare a emisiilor de carbon expulzate în aer.

Mașina trebuie să fie în cea mai bună condiție

Un vehicul este o mașină complicată, fiecare elemet ce o compune trebui să fie în perfectă stare de funcționare. Fiecare element uzat, defect sau spart poate influența capacitatea de funcționare a vehiculului. Aceasta include lucruri aparent lipsite de importanță, cum ar fi rulmenții, amortizoarele, filtrele de aer sau de combustibil. Dacă subsistemele nu funcționează corect, este dificil să rămâi în limitele de consum inițial prevăzute de producător.

De aceea este foarte important să mergi regulat la un service auto specializat pentru a verifica starea mașinii. Uleiul uzat, rezidurile de noroi din filtrul de aer sau amortizoarele uzate nu te vor ajuta niciodată să reduci consumul de combustibil, dar vor reduce durata de viață a mașinii.

În plus, nu uita să verifici dacă presiunea în anvelope este corectă și să folosești anvelopele potrivite fiecărui sezon.

Este ceva în neregulă cu încălzirea motorului stând pe loc?

Există o credință comună între șoferi că, înainte de a porni într-o călătorie și mai ales în sezonul de iarnă, motorul ar trebui să fie pornit timp de câteva minute pentru a încălzi uleiul și a-l distribui mai bine în sistem. Cu toate acestea, producătorii adesea subliniază că acest lucru pur și simplu nu este adevărat.

Manualul menționează în mod regulat că ar trebui să te deplasezi imediat ce motorul pornește. Nu pierde timpul așteptând ca motorul să se încălzească în timp ce stai pe loc. Uleiul de motor sintetic utilizat astăzi are o vâscozitate excelentă și nu necesită încălzire suplimentară.

Mai mult, un motor se încălzește mult mai repede dacă mergi cu mașina decât să stai să aștepți să se încălzească în parcare.  Plus că se consumă mai mult combustibil în încercarea motorului de a se încălzi în timp ce stă decât ar face-o în rulare.

La câte rotații schimbăm viteza?

Experții în conducerea ecologică afirmă că ar trebui să treci la o treaptă superioară cât mai curând posibil. Cea mai mare parte a forței de acționare a motoarelor actuale este disponibilă încă de la 2.000 RPM la motoarele diesel și 2.500 la motoarele pe benzină. Când aceste valori sunt îndeplinite, poți schimba viteza în siguranță. Această metodă face ca motorul să funcționeze mai rapid, făcând posibilă conducerea mai lină, optimizând viteza și minimizând sarcina, toate acestea contribuind la optimizarea consumului de combustibil.

Accelerăm brusc sau dinamic?

Dacă dorești să economisești combustibil, este mai bine să accelerezi dinamic, nu brusc. Experții recomandă apăsarea acceleratorului până la ¾ din poziția maximă și comutarea rapidă a vitezei.

Fii atent

Ca să ai parte de călătorii liniștite trebuie să fii atent la regulile de circulație pe care le-ai învățat la școala de șoferi: păstrează distanța regulamentară între vehicule, evită manevrele bruște și redu viteza la semafor și treceri de pietoni. În acest mod vei conduce mai încet dar vei economisi și combustibil prin evitarea frânărilor bruște și a vitezei prea mari. În afară de avantajele pe care ți le oferă condusulecologic, a conduce mai simplu este pur și simplu mai sigur.

Începe să conduci eco!

Toți cei preocupați de conducerea ecologică menționează de asemenea și evitarea încărcăturilor excesive pe vehicul și limitarea aerului condiționat ori de câte ori este posibil pentru a conduce ecologic.

Dacă urmezi sfaturile de mai sus vei începe să conduci ecologi și să economisești combustibil!

Related posts