Porsche aniversează 50 de ani de turbo cu un model special

Da mai departe!


Pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a modelului 911 Turbo, Porsche lansează un model aniversar exclusiv al celebrului său automobil sport. 911 Turbo 50 Years combină performanțe de excepție și cele mai fine materiale cu elemente de design exclusiviste.

Interiorul și exteriorul evocă modelele istorice 911 Turbo, completate de elemente stilistice elegant atemporale și contemporane. Un pachet opțional Heritage Design rafinează și mai mult estetica modelului aniversar. Porsche a limitat producția modelului 911 Turbo 50 Years, bazat pe ultima generație 911 Turbo S, la 1.974 de unități, în onoarea anului în care a debutat primul 911 Turbo.

Când a fost introdus în 1974, Porsche 911 Turbo Type 930 a schimbat limitele posibilului. A adus tehnologia de vârf a turbo-compresorului din mașinile de curse 917/10 și 917/30 într-un automobil sport de producție cu performanțe superioare și l-a combinat cu un design unic și o utilizabilitate de zi cu zi fără precedent. Modelul aniversar 911 Turbo 50 Years – bazat pe 911 Turbo S, introdus în 2019 – aduce un omagiu acestei moșteniri și o reinterpretare modernă. Grafica laterală standard din vinil amintește de livery-ul istoric al modelului Porsche 911 RSR Turbo prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt din 1973, un precursor al modelului 911 Turbo. Dispune de culoarea exclusivă Porsche Turbonite, care își face aici prima apariție pe un 911. Turbonite este folosit și pe inserțiile de pe capacul motorului, capacul rezervorului și în creasta Porsche. De asemenea, este utilizat ca o culoare de contrast în logo-ul modelului Turbo 50.

Un alt element de referință istoric este utilizarea culorii Anthracite Grey pe aripa spate, pe apronul spate, pe baza oglinzilor și pe trim-urile de admisie a aerului. O insignă pe grila capacului motorului din spate prezintă un icon turbocharger și anii 1974–2024. Când ușa este deschisă, proiectorul LED din ușă proiectează imaginea unui turbocharger pe sol, lângă mașină. 911 Turbo 50 Years vine cu jantele Exclusive Design ale modelului 911 Turbo S în Turbonite, standard.

Interiorul modelului 911 Turbo 50 Years este, de asemenea, plin de referințe la istoria Turbo. Ca un tribut exclusiv adus primelor modele Porsche 911 Turbo, faimosul tartan McKenzie împodobește panourile centrale ale scaunelor și panourile interioare ale ușilor. Accentele suplimentare în Turbonite diferențiază și mai mult mașina de modelul standard 911 Turbo S. Aceste accente includ centurile de siguranță, comenzile, cusăturile decorative, fâșiile de decor cu inserții decorative din piele neagră și creasta Porsche de pe volanul sport GT. Un logo Turbo 50 iluminat apare pe plăcuțele pragurilor ușilor, care sunt finisate în aluminiu negru periat. Logo-ul este brodat pe tetierele scaunelor Adaptive Sports Seats Plus. Există și un logo Turbo 50 pe spatele scaunului din stânga spate. Deasupra torpedoului se află o placă aniversară din aluminiu, care poartă atât logo-ul Turbo 50, cât și numărul de serie limitată al mașinii sport. Stâlpul A, parasolarele și căptușeala plafonului sunt tapițate în Race-Tex perforat. Un ceas analogic Porsche Design Subsecond cu un design special Turbo 50 împodobește bordul.

Pachetul istoric inspirat, opțional disponibil, 50 Years of Turbo Heritage Design, completează modelul aniversar cu numeroase elemente exclusive de design și echipament care amintesc de modelele 911 Turbo din anii ’70. Culoarea de bază a pachetului Heritage Design este dată de vopseaua Aventurine Green Metallic. Alternativ, sunt disponibile atât culorile standard ale modelului 911, cât și culorile din programul Paint to Sample. Unul dintre componentele pachetului Heritage Design este un grafic decorativ de înaltă calitate în Alb (finisaj satinat) constând din trei elemente: lollipop-ul cu numere de mașină individualizabile între 0 și 99, logo-ul 50 years of Turbo și logo-ul Porsche. Cei care preferă un aspect minimalist pot renunța la unele sau toate elementele grafice.

Creasta istorică Porsche din 1964 este utilizată pe capota frontală, precum și pe capacele centrale ale roților Sport Classic, vopsite în Brilliant Silver și Alb (finisaj satinat). Logourile Turbo 50 și Porsche de pe spate sunt în Auriu. În interior, caracteristici suplimentare din piele și elemente de design tartan completează modelul aniversar. Fâșiile de decor de pe bord, torpedou și inserțiile de pe spătarele scaunelor sunt acoperite cu modelul clasic. Creasta istorică Porsche este montată pe volan, în timp ce compartimentul de depozitare din consola centrală poartă logo-ul Porsche Exclusive Manufaktur embosat în piele. Ceasurile din clusterul de instrumente și ceasul Sport Chrono din pachetul Heritage Design sunt finisate în verde.

Tehnic, Porsche 911 Turbo 50 Years se bazează pe 911 Turbo S, aflat în producție din 2019. Motorul său boxer de 3,7 litri, cu geometrie variabilă a turbinei (VTG) și turbo-compresor dublu, oferă 478 kW (650 CP, 911 Turbo 50 Years: Consum de combustibil* combinat (WLTP) 12,5 – 12,3 l/100 km, emisii de CO₂* combinate (WLTP) 283 – 278 g/km, clasa de emisii CO₂ G, clasa de emisii CO₂ ponderată combinată G) și 800 Nm de cuplu. Cu o greutate la gol de 1.640 de kilograme, rezultă un raport putere-greutate de 2,52 kg/CP. 911 Turbo 50 are nevoie de doar 2,7 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h și atinge 200 km/h în doar 8,9 secunde. Puterea este transmisă roților prin transmisia dublu ambreiaj cu 8 trepte (PDK) și tracțiunea integrală activă Porsche Traction Management (PTM) cu Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), inclusiv diferențialul spate controlat electronic, cu distribuție variabilă a cuplului.

Un sistem de evacuare sport cu țevi negre vine standard. Suspensia sport Porsche Active Suspension Management (PASM), cu 10 mm mai joasă, și sistemul de ridicare pe puntea față sunt, de asemenea, incluse standard, la fel ca farurile matrix LED, inclusiv Porsche Dynamic Light System Plus. Etrierele frânelor sistemului PCCB standard au un finisaj negru.

Exclusiv pentru proprietarii modelului 911 Turbo 50 Years, Porsche Design Timepieces lansează un ceas special ca omagiu adus modelului aniversar. Chronograful 911 Turbo 50 Years este echipat cu mecanismul Porsche Design WERK 01.200, certificat COSC, cu funcție flyback. La fel ca vehiculul, ceasul este limitat la 1.974 de unități și combină designul clasic cu tehnologia modernă. Cadranul său negru, cu elemente în Turbonite, este o reproducere fidelă a ceasului de pe bord. Cureaua, din piele neagră de vehicul, cu cusături decorative în Turbonite, are o închizătoare pliabilă. Carcasa transparentă oferă o privire asupra rotorului de înfășurare în același stil cu roțile modelului 911 Turbo 50. Numărul de serie gravat pe carcasa de titan corespunde numărului de serie limitat al vehiculului. Chronograful este disponibil și într-o versiune specială în combinație cu pachetul Heritage Design.

Related posts