Apple confirmă că lucrează la un autovehicul autonom

Da mai departe!

După mai mulți ani în care a lucrat în secret la un proiect de automobil, directorul general de la Apple Inc., Tim Cook, a dezvăluit pentru prima dată care este obiectivul producătorului telefoanelor iPhone în domeniul auto: dezvoltarea de sisteme autonome.

„Ne concentrăm pe sistemele autonome. Este o tehnologie pe care o considerăm ca fiind foarte importantă. Este probabil unul din cele mai dificile proiecte de Inteligență Artificială la care lucrăm”, a declarat Tim Cook într-un interviu acordat Bloomberg Television.

Perspectiva unor autovehicule autonome a determinat mai multe companii din sectorul IT să intre în industria auto, care potrivit firmei de consultanță McKinsey & Co. ar urma să se ridice la o valoare de 6.700 miliarde de dolari până în 2030. În aceste condiții o divizie a Alphabet Inc. a semnat un acord de parteneriat cu Fiat Chrysler iar producători auto precum BMW AG și General Motors Co. au deschis birouri în Silicon Valley și au alocat sute de milioane de dolari pentru a achiziționa start-upuri specializate pe vehiculele autonome.

Bloomberg susține că în prima fază Apple a încercat să își construiască propriul său automobil, însă anul trecut și-a revizuit planurile pentru a da prioritate vehiculelor fără șofer. În luna aprilie a acestui an producătorul telefoanelor iPhone a obținut autorizația de a testa autovehicule autonome în statul California iar câteva săptămâni mai târziu au apărut fotografii cu mai multe vehicule care erau testate pe drumurile publice din zona San Francisco.

„Se preconizează o schimbare majoră. Există trei vectori de schimbare care se manifestă în același interval de timp”, a precizat Cook referindu-se la tehnologia autonomă, vehiculele electrice și serviciile de tip ride-hailing. Cu toate acestea, Cook a fost ezitant când a fost întrebat dacă Apple are de gând să își producă propriul său automobil. „Vom vedea cum evoluează lucrurile. Nu vrem să spunem ce vom face din punct de vedere al unui produs”, a spus Tim Cook.

Multe companii susțin că primele autovehicule autonome vor fi lansate în anul 2020 însă unii experți susțin că va fi nevoie de o perioadă mai lungă de timp din cauza obstacolelor legislative.

Related posts