Xiaomi SU7 pierde teren în China după startul fulminant de anul trecut

Da mai departe!

Compania chineză Xiaomi, cunoscută în special pentru gadgeturile electronice, înregistrează o scădere a comenzilor pentru sedanul său electric SU7, mai ales din cauza unor controverse legate de design.

Comenzile noi pentru vehiculul electric SU7 al Xiaomi au scăzut în China după ce potențialii clienți au reacționat dur la un accident în care a fost implicat acest model.

Vehiculul electric a devenit rapid o țintă pentru șoferii dornici să dețină o mașină cu performanțe superioare. Imediat după lansarea de anul trecut vânzările au crescut vertiginos. La finalul lui 2024, în decembrie, vânzările Xiaomi SU7 le-au depășit pe cele ale Tesla Model 3 pe cea mai mare piață auto din lume.

În 2025 însă, Xiaomi se confruntă cu un val de furie a consumatorilor care a început luna trecută în urma unui accident fatal care a implicat un SU7. Aflat încă în curs de investigare, accidentul a provocat dezbateri publice pe scară largă cu privire la siguranța sistemelor de conducere inteligentă oferite de Xiaomi. Ca urmare, autoritățile de reglementare chineze au înăsprit și mai mult reglementările cu privire la comercializarea și promovarea mașinilor cu astfel de dotări.

În acest context, comenzile noi pentru Xiaomi SU7 au scăzut cu 55% în aprilie 2025 față de martie, iar tendința continuă în mai, cu doar 13.500 de comenzi plasate în primele două săptămâni ale lunii. Asta în comparație cu cele 23.000 de comenzi înregistrate numai în a doua săptămână a lunii martie, un maxim săptămânal istoric. Cifrele menționate fac parte dintr-un raport Deutsche Bank.

În ciuda încercărilor companiei chineze de a aplana acuzele, Lei Jun, CEO-ul Xiaomi – un star social-media în China, cu 26 de milioane de urmăritori pe Weibo – a declarat că ultima lună a fost cea mai dificilă perioadă pentru el de când a fondat compania în urmă cu un deceniu.

Pe lângă probleme accidentului, Xiaomi înfruntă și acuze legate de estimările sale cu privire la timpul de livrare al modelului SU7. Conform Reuters, cumpărătorii au constatat că unele anunțuri ale companiei par a supraestima cu mult termenele de livrare și că își primesc mașinile mult mai devreme decât se așteptau. Acest lucru i-a determinat pe unii analiști să se întrebe dacă nu cumva noul producător auto încearcă să creeze un sentiment artificial de decalaj între comenzi și capacitatea de producție ca tactică de marketing.

Related posts