Negocierile dintre Renault şi Nissan sunt aproape de finalizare. Se anunță o schimbare profundă în alianța dintre cele două companii

Da mai departe!

Renault şi Nissan sunt aproape de o reformare profundă a alianţei lor, şefii celor două companii urmând să se întâlnească joi pentru discuţii menite să reconfigureze parteneriatul de peste 20 de ani şi să stabilească o cooperare în domeniul vehiculelor electrice, transmite Reuters.

Liderii Nissan şi Renault vor discuta joi printr-o legătură video, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Ei au optat pentru acest format – în loc de un zbor în Japonia al directorului general al Renault, Luca de Meo (foto), şi al preşedintelui Jean-Dominique Senard, deoarece discuţiile înregistrează progrese mulţumitoare, susţin sursele.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, conform căruia Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez.

În ultimele luni, cele două companii au purtat negocieri pentru ca Renault să îşi reducă participaţia pe care o deţine la Nissan până la 15%, astfel încât fiecare din cei doi parteneri să deţină câte 15% din acţiunile celuilalt. Sursele au dezvăluit că un acord privind reformarea alianţei Renault-Nissan, care datează de peste două decenii, ar putea fi anunţat încă din 1 februarie.

Negocierile au început în luna octombrie, când directorul general de la Renault, Luca de Meo, s-a deplasat în Japonia pentru a se întâlni cu omologul de la Nissan, Makoto Uchida. Renault era interesat să convingă Nissan să investească în divizia sa specializată pe producţia de vehicule electrice, în timp ce Nissan dorea ca Renault să îşi reducă participaţia de 43% pe care o deţine la Nissan pentru a pune alianţa veche de 23 de ani pe picior de egalitate.

Un aspect sensibil în cadrul negocierilor a fost dorinţa Nissan de a-şi proteja proprietatea intelectuală, inclusiv tehnologiile sale în domeniile automobilelor electrice, hibride şi conducere autonomă, pe care le consideră cruciale în competitivitatea sa în viitor, au dezvăluit sursele din apropierea discuţiilor.

Viitorul alianţei dintre Renault şi Nissan are implicaţii atât pentru ambele companii, cât şi pentru partenerul de alianţă Mitsubishi Motors Corp.

Related posts