Centura de siguranță a dovedit că poate salva vieți sau atenua șocul unui accident auto

Da mai departe!

Centura de siguranță are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept.

De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact. Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere.

Centura sau scaunul special? Depinde de înălțimea copilului!

Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranță potrivit, șoferii trebuie să țină cont de înălțimea copiilor.

Minorii care au o înălțime de până la 135 cm trebuie să fie ‘fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul’. Dacă au o înălțime de peste 135 cm, minorii pot fi transportați cu mașina fie purtând centura de siguranță (care trebuie să fie reglată în așa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feței), fie stând în scaunul special pentru copii.

În ceea ce privește scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat și să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, așa cum prevăd instrucțiunile producătorului.

POLIȚIA ROMÂNĂ recomandă părinților să țină cont de faptul că cei mici trebuie protejați împotriva urmărilor accidentelor de circulație cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutății și înălțimii acestora.

Sancțiuni?

Potrivit prevederilor Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din față, chiar dacă sunt ținuți în brațe de persoane majore.

Nerespectarea obligației pasagerilor aflați într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță omologate se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică și 2 puncte de penalizare.

* * *

‘TRIȘEZI CENTURA, PĂCĂLEȘTI VIAȚA!’

Anul trecut, Poliția Română, prin Direcția Rutieră, a lansat o campanie de conștientizare a importanței purtării centurii de siguranță în trafic — ‘SUPRAVIEȚUITORII — Trișezi centura, păcălești viața’.

Multe dintre victimele accidentelor rutiere din România nu purtau centura de siguranță. Ideea campaniei polițiștilor rutieri a pornit de la o practică periculoasă și des întâlnită în rândul șoferilor: prinderea centurii de siguranță prin spatele lor sau folosind un dispozitiv similar cu centura (denumit și ‘adaptor de centura de siguranță falsă’).

Campania a făcut înconjurul țării. Scaunele auto, provenite din mașini implicate în accidente grave, și-au spus poveștile în spații publice, în piețe, în cadrul unor conferințe de presă, la televizor. Mii de cetățeni au ascultat ce au pățit ‘posesorii’ acestor scaune — conducători auto care și-au pierdut viața din cauza neportului centurii de siguranță.

Săptămâna trecută, o acțiune a Poliței Române, desfășurată în toată țara, pentru impunerea folosirii centurii de siguranță, a dispozitivelor de fixare în scaune, respectiv a căștilor de protecție și a telefoanelor mobile cu dispozitive sau accesorii tip ,,mâini libere’, s-a finalizat cu aplicarea a aproape 20.000 de sancțiuni contravenționale.

Astfel, 17.380 de amenzi au fost pentru nefolosirea centurii de siguranță de către adulți, 116 pentru nefolosirea centurii de siguranță de către copii/ lipsa dispozitivelor de fixare în scaune, 49 pentru nefolosirea căștilor de protecție și 2.438 pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ,,mâini libere’. Totodată, au fost constatate 299 de infracțiuni.

Acțiunea ‘Seatbelt’, pentru impunerea folosirii centurii de siguranță și dispozitivelor de fixare în scaune s-a înscris în Calendarul de activități al Organizației Polițiilor Europene (T.I.S.P.O.L.) pentru anul 2017și s-a desfășurat simultan pe teritoriul tuturor celor 28 de state membre ale U.E.

Related posts