Rezultatele Stellantis pentru primul semestru, peste așteptări. Furnizorii, din nou somați să reducă prețurile

Da mai departe!

Cu venituri de 14,1 miliarde de euro în primul semestru și o marjă peste așteptările analiștilor, grupul Stellantis își anunță furnizorii că e în căutare de prețuri mai mici.

Raportul financiar al grupului Stellantis pentru prima jumătate a anului 2023, prezentat astăzi, arată mai bine decât se așteptau majoritatea analiștilor și chiar peste estimările proprii. Mai mult chiar, producătorul auto consideră că cererea din acest an pe piața doin Europa va fi mai mare decât cea așteptată anterior.

Conform raportului, marja ajustată EBIT ajustat a scăzut de la 14,5% în prima jumătate a lui 2022 la 14,4%, însă rămâne peste așteptările analiștilor care prevedeau 12,2%. În același timp, veniturile înainte de dobânzi și impozite (EBIT) au fost de 14,1 miliarde de euro.

Noul director financiar al grupului, Natalie Knight, care a preluat postul luna aceasta, consideră că puterea de a stabili prețurile de pe piață este încă principalul factor de creștere pentru rezultatele grupului.

„Am făcut o varietate de creșteri de preț, iar grupul a fost remarcabil în a le păstra” a declarat Natalie Knight, CFO al unui grup care include mărci precum Fiat, Peugeot, Opel, Alfa Romeo, Citroen sau Jeep.

Este interesant de observat că marja EBIT în Europa a fost de 10,7%, în ușoară creștere față de 2022 (10,3%). În același timp, marja din America de Nord a fost mare, de 17,5%, însă în scădere față de cea de 18,1% din prima jumătate a anului trecut.

În afară de America de Nord, marjele ajustate EBIT au crescut pe toate piețele importante. Astfel, în Africa de Nord și Orientul Mijlociu marja a crescut de la 17,4% până la 25,9%, în timp ce în America de Sud s-a majorat de la 13,8% la 14,2%.

Deși s-a declarat mulțumit de marjele realizate, considerându-le mai bune decât cele ale Tesla sau General Motors, CEO-ul grupului Stellantis, Carlos Tavares, a menționat că reducere a costurilor va trebui accelerată pentru a menține profitabilitatea.

Conform lui Tavares, un factor-cheie al rezultatului din primul semestru al lui 2023 a fost reducerea costurilor la fabricile Stellantis din întreaga lume. Totodată, șeful Stellantis intenționează să se angajeze „mai intens” în discuții cu furnizorii pentru a realiza reduceri suplimentare de prețuri.

Pe lângă săgețile trimise către furnizori, cărora le-a transmis că va căuta prețuri mai mici pentru componente, Tavares a avertizat că aportul producătorilor de componente la reducerea costurilor de producție este fundamental pentru a putea vinde vehicule mai accesibile, în special electrice, care să poată concura cu ofensiva producătorilor auto chinezi.

Producătorii de componente ar trebui să studieze „ceea ce am făcut în propriile noastre fabrici pentru a progresa la rândul lor”, a declarat Carlos Tavares fără a menționa ceva despre eventuale reduceri ale prețurilor finale pentru mașini.

Stellantis, care a anunțat anterior că investește 30 de miliarde de euro în vehicule electrice și software, este sub presiunea guvernelor francez și italian pentru a produce mașini mai ieftine la nivel local și a menține locurile de muncă.

Livrările marelui grup auto în prima jumătate a anului au fost de 1,48 milioane de vehicule, comparativ cu 1,36 milioane în prima jumătate a anului 2022.

Related posts