Lamborghini lansează ediția Urus Performante

Da mai departe!

Automobili Lamborghini anunță Urus Performante, ridicând ștacheta sportivității și performanței Super SUV, cu accente de design care reflectă performanțele noului Urus pe stradă, pe circuit și pe macadam. Urus Performante se impune de la prima vedere cu un nou nivel stilistic puternic, care reflectă ingineria super sportivă din interior.

Înainte de premieră, Urus Performante a stabilit un nou record în categoria SUV-urilor de serie la Pikes Peak Hill Climb, trecând linia de sosire la 4302 metri (14.115 ft) în 10:32.064 și bătând recordul anterior, din 2018, de 10:49.902.

„Urus Performante duce performanța supremă și aspectul distinctiv al revoluționarului Super SUV de la Lamborghini la următorul nivel, păstrându-și versatilitatea luxoasă și oferind cea mai captivantă experiență de condus: nu numai pe drum, ci în orice mediu, remarcându-se printr-un design atrăgător, care aduce noi repere pentru dinamism de conducere în ceea ce era deja o mașină remarcabilă”, spune Stephan Winkelmann, Președinte și CEO Lamborghini. „Urus a stabilit un nou standard la lansarea sa, luând ADN-ul de design și talentul tehnologic al Lamborghini și oferind primul Super SUV din lume pentru o nouă eră. Urus Performante ridică ștacheta și mai sus pentru segmentul SUV-urilor.”

Conceput pentru performanță

Urus Performante emană dinamism îndrăzneț, aeronautic, de la prima vedere și din orice unghi: Performante domină drumul și nu doar atunci când e văzut din față. Un design pur, mai clar, mai proeminent al capotei și al barei de protecție evidențiază imediat genetica super sport a lui Performante, dar păstrează eleganța înnăscută a Urus. Utilizarea pe scară largă de către Urus Performante a materialelor compozite o face mașina cu cel mai mare număr de piese din fibră de carbon din segmentul său.

„Designul foarte îndrăzneț și plin de caracter al lui Urus Performante integrează perfect aerodinamica îmbunătățită care încorporează perdeaua de aer a barei de protecție față, cu diferențe vizuale semnificative, inclusiv noua capotă ușoară din fibră de carbon și utilizarea extensivă a acestui material, amintind de moștenirea sa „Performante”. Acest Urus-etalon este conceput ca un Super SUV unic, orientat spre șofer”, spune Mitja Borkert, șeful departamentului de design.

Cu tăieturi adânci în liniile capotei până la noua bară de protecție față, capota, inclusiv evacuarea aerului, este realizată din fibră de carbon ușoară, în culoarea caroseriei, sau fibră de carbon parțial vizibilă, opțional. Un acoperiș din fibră de carbon opțional evocă modelele super sport Lamborghini precum Huracán Performante și Super Trofeo.

Bara de protecție față și splitterul din fibră de carbon au linii noi asertive: noile prize de aer față, negre, asigură o răcire sporită a motorului și o expresie maximă a moștenirii super-sportive a SUV-ului. O nouă perdea de aer direcționează fluxul de aer peste roțile din față, într-o temă de design aerodinamică care reduce rezistența aerodinamică a noii capote, contribuie la eficiența aerodinamică generală și ajută la răcirea motorului. Spoilerul spate, nou proiectat, mărește cu 38% forța deportantă pe spate .

Arcuri noi din oțel coboară Performante cu 20 mm, pe un ecartament mai lat cu 16 milimetri, peste care aripile mai largi, din fibră de carbon, îmbrățișează noile roți opționale de 23” sau forjate ușoare de 22” cu șuruburi din titan și anvelope Pirelli special dezvoltate.

Din profil, poziția coborâtă a lui Urus Performante este accentuată de barele de protecție din față și din spate proeminente, care măresc lungimea totală cu 25 mm. Partea din spate a lui Urus Performante este la fel de distinctă prin designul său de înaltă performanță. Un spoiler spate cu aripioare din fibră de carbon se inspiră din designul Aventador SVJ și contribuie la creșterea forței deportante.

Bara de protecție spate inferioară și difuzorul sunt, de asemenea, din fibră de carbon, cu un sistem de evacuare sport Akrapovic, din titan ușor, în dotarea standard, care asigură rezonanța caracteristică Lamborghini în funcție de modul de conducere selectat. Schema de culoare bicoloră accentuează dinamismul acestui model Performante: în contrast cu nuanța caroseriei se disting elemente precum mânerele ușilor vopsite în negru, orificiile de aer de pe capotă și buza spoilerului.

În interior, cockpitul este dotat standard cu Alcantara în negru Nero Cosmus, cu un nou design, cu cusături hexagonale pentru scaune, „ornamentul Performante” și alte opțiuni, inclusiv un interior din piele. Opțiunile dedicate de culoare și ornamente includ extinderea ornamentelor Performante pe uși, căptușeala plafonului, spătarele scaunelor și peretele din spate, cu personalizare suplimentară Ad Personam, inclusiv detalii interioare din fibră de carbon mată, mânere roșii ale ușilor și o placă personalizată cu logo Ad Personam. Volanul negru din Alcantara/piele este decorat în negru mat, la fel ca ornamentele interioare din aluminiu anodizat negru. Cu pachetul opțional „Dark Package”, tratamentul negru mat poate fi extins la alte detalii interioare, inclusiv pârghia „TAMBURO” centrală a lui Urus, care găzduiește comenzi precum butonul de pornire/oprire și selectorul modului de conducere. O nouă grafică HMI, cu un design dedicat pentru Urus Performante, apare atât pe ecranul consolei centrale, cât și într-un arc mare pe afișajul principal.

Proiectat pentru conducere 

„Urus Performante pleacă la drum ca un atlet ușor și bine antrenat. Postura sa musculară, designul distinctiv, motorul V8 twin turbo și evacuarea sport ușoară îl poziționează imediat vizual, sonor și din punct de vedere al experienței de condus drept cel mai interesant competitor pe drum, pe circuit sau macadam. Este un SUV pentru pasionații de mașini super sport”, spune Rouven Mohr, director tehnic.

Puterea lui Performante este crescută cu 16 CV la 666 CV, iar greutatea este redusă cu 47 kg, asigurând cel mai bun raport greutate-putere din clasa sa – 3,2. Accelerând de la 0 la 100 km/h în doar 3,3 secunde și frânând de la 100 km până la oprire în 32,9 m, Urus Performante produce un cuplu de 850 Nm de la 2.300 până la 4.500 rpm și o viteză maximă de 306 km/h corelate cu o capacitate mărită de răspuns, manevrabilitate și stabilitate. Eficiența aerodinamică este îmbunătățită, iar forța deportantă generală crește cu 8%. Distribuția cuplului este optimizată datorită unui nou diferențial, oferind o creștere a raportului de la 3,16 la 3,4 când motorul este cuplat și de la 3,02 la 3,33 la rulare în coasting.

Anvelopele Pirelli P Zero (dimensiuni 285/40 R22 și 325/35 R22) vin alături de o evoluție a lui Urus Pirelli P Zero Trofeo R: pentru prima dată, anvelopa Pirelli semi-slick a fost dezvoltată pentru a corespunde caracteristicilor unui SUV, cu această variantă specială dezvoltată în cooperare cu Lamborghini. Rezultatul colaborării este o anvelopă cu versatilitate sporită, care susține performanțe ridicate atât pe asfalt uscat cu temperaturi ambientale ridicate, cât și pe suprafețe umede cu temperaturi mai scăzute.

La volan, Urus Performante oferă șoferului o nouă relație cu drumul, cu agilitate sporită, feedback și orientare sportivă. O recalibrare a direcției roților din față îmbunătățește conexiunea cu drumul cu intrări precise și feedback direct. Intervenția mai rapidă a direcției pe roțile din spate mărește agilitatea la viraj, completată de vectorizarea cuplului a diferențialului spate atât pe drum, cât și în modul off-road.

Modurile de conducere reproiectate îi permit pilotului Urus Performante să aleagă configurația perfectă pentru fiecare mediu: în STRADA, Urus oferă o călătorie confortabilă și luxoasă, cu o amortizare lină. În modul SPORT, șoferul se bucură de un răspuns îmbunătățit la accelerație, cu direcția roților din spate mai agilă la viteze mici și stabilă la viteză mare, cu caracteristici de supravirare care fac deliciul pilotajului și o schimbare mai rapidă a vitezelor: configurația mai sportivă a șasiului, inclusiv noile arcuri din oțel mai rigide și reglajul specific al amortizoarelor, maximizează feedback-ul pentru a angaja pilotul într-o experiență de condus extrem de distractivă. 

În CORSA, personalitatea de mașină de curse a lui Urus Performante este eliberată prin manevrabilitate supremă: stabilitate la viteză mare, viraje plate susținute de barele anti-ruliu active și amortizare maximă, în timp ce evacuarea sport amintește celor din interior și din exterior că acesta este un Lamborghini construit pe moștenirea super-sport.

Pe lângă modurile de conducere standard, Urus Performante introduce o nouă selecție RALLY, ridicând sportivitatea Super SUV-ului la un nou nivel palpitant pe macadam. Caracterul de supravirare este amplificat cu sisteme anti-ruliu și amortizarea este optimizată pentru arcuri din oțel pe suprafețe mai aspre și mai extreme, ridicând ștacheta pentru un nou nivel de performanță Super SUV. 

Piața chineză se va bucura de upgrade-urile tehnice oferite de noul Urus Performante, cu puterea motorului setată la 640 CV din motive de omologare.

Related posts