Kia sărbătorește două decenii de activitate în Slovacia

Da mai departe!

La douăzeci de ani după ce a pus bazele fabricii din Žilina, Kia privește înapoi la o călătorie extraordinară care reprezintă o poveste de succes nu numai pentru companie, ci și pentru întreaga regiune.

Ceremonia de începere a construcției fabricii a avut loc la Teplička nad Váhom pe 7 aprilie 2004. La aceasta au participat cei mai înalți reprezentanți ai Hyundai Motor Group (compania-mamă a mărcii Kia), Kia Corporation, ministrul Economiei de atunci al Republicii Slovacia și edilii orașului Žilina.

Žilina: facilitarea expansiunii Kia în Europa

Construcția fabricii a început în toamna anului 2004 și a durat aproximativ 25 de luni, inclusiv șase luni de testare a producției. Prima mașină, modelul „cee’d” la acea vreme, a fost produsă în serie în decembrie 2006. Era un model complet nou, destinat în principal pieței europene. Odată cu începerea producției de motoare în aceeași perioadă, fabrica a apărut rapid ca rampă de lansare pentru extinderea Kia în Europa, devenind crucială pentru parcursul companiei.

Mai multe modele, mai multă tehnologie: investiții care au deschis calea
Pe parcursul celor douăzeci de ani de istorie, în fabrică au fost produse în total patru modele diferite: Kia Ceed, Sportage, Venga, iar în anii 2009-2011 ix35, un model al companiei-mamă Hyundai. În plus, fabrica din Žilina produce modelul Sportage încă de la a doua generație, iar în ceea ce privește modelul Ceed, este chiar singura fabrică unde este produs acest model. Versiunea clasică cu 5 uși a fost completată în 2007 de variantele SW (Sportswagon) și cu 3 uși – aceasta din urmă a fost produsă până în 2018. Din 2018 și 2019, Ceed a fost produs și în versiunea ProCeed (cu caroserie sport de tip „shooting brake”) și, respectiv, crossover-ul XCeed.


În 2020, Kia Motors Europe a finalizat o serie de îmbunătățiri la uzina din Žilina. Ca rezultat al unei investiții de 70 de milioane de euro, fabrica a fost pregătită să producă noile sisteme de propulsie hibride și cu combustie internă „Smartstream” ale companiei. Echipele de dezvoltare ale sistemului de propulsie au îmbunătățit cu succes răspunsul motorului, eficiența sistemului de combustie și cuplul într-o gamă largă ale celor mai utilizate plaje de turații ale motorului. Încorporarea tehnologiei de propulsie hibridă dezvoltată de Kia a fost, de asemenea, cheia dezvoltării ambelor motoare. Aceste motoare au făcut parte din strategia extinsă a mărcii Kia de a dezvolta o gamă largă de tehnologii de propulsie – inclusiv sisteme de propulsie hibride, electrice și cu combustie internă – care răspund nevoilor unei game variate de șoferi.

Pe parcursul călătoriei: de la operațiuni efectuate într-un singur schimb la 7 milioane de motoare produse în total
Inițial, fabrica a produs cu o operare într-un singur schimb. Operațiunile în două schimburi au început în 2007, iar din 2012, Kia produce în trei schimburi. Datorită acestei creșteri, fabrica de înaltă tehnologie a depășit 4 milioane de automobile produse în total după doar 15 ani, sărbătorind această bornă în 2021. Astăzi, fabrica se mândrește cu o capacitate de producție anuală de 350.000 de mașini și 540.000 de motoare. Din 2006, aici au fost produse 7 milioane de motoare.

Mai mult decât un angajator: angajamentul Kia față de municipalități și comunități
Producătorul auto angajează direct 3.800 de persoane pe termen lung, în timp ce durata medie a angajării în uzină este de 11 ani. Din acest motiv, Kia a devenit parte a regiunii și contribuie la dezvoltarea sa continuă. Compania este un angajator stabil în regiune timp de 20 de ani și un partener strategic al orașului Žilina, al municipalităților și comunităților din jur. Prin fundația sa, înființată în 2013, compania auto a susținut până acum proiecte în domeniile educației, sănătății, mediului și incluziunii sociale în valoare de peste 11 milioane de euro.

Related posts