Datele interne ale Tesla arată că a redus forţa de muncă cu cel puţin 14% în acest an

Da mai departe!

Restructurarea amplă efectuată de Tesla din 2023 a redus numărul de angajaţi ai companiei la nivel global la puţin peste 121.000 de oameni, incluzând şi lucrătorii temporari, sugerează datele sale interne, ceea ce arată că producătorul de automobile şi-a restrâns cu peste 14% forţa de muncă până acum în acest an, relatează CNBC.

Cea mai recentă cifră nu provine din datele precise privind salariile, ci din numărul de persoane care se află pe lista de distribuţie a a e-mailului ”toată lumea” a Tesla din 17 iunie, un număr vizualizat de CNBC.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a trimis un e-mail ”tuturor” în acea zi. El le-a spus angajaţilor: ”În următoarele câteva săptămâni, Tesla va face o analiză cuprinzătoare pentru a oferi acordări de opţiuni de acţiuni pentru performanţe excepţionale”.

El a adăugat că granturile de opţiuni vor fi, de asemenea, acordate ”oricui face ceva remarcabil pentru companie”.

Planul Tesla de a reinstitui acordările de opţiuni, după ce a întrerupt anterior acordarea de acţiuni bazate pe performanţă, a fost publicat mai întâi de Reuters.

Anunţul de disponibilizări al Tesla a ajuns în aprilie, când Musk a trimis un e-mail la nivel de companie în care le-a spus angajaţilor că producătorul auto va reduce mai mult de 10% din personalul său. La acel moment, disponibilizările erau deja în curs.

Bloomberg a relatat că Musk urmărea o reducere de personal de 20%.

Musk a indicat că numărul ar putea fi şi mai mare. La apelul companiei privind veniturile din primul trimestru, mai târziu în aprilie, el a spus că Tesla a atins un nivel de ineficienţă de 25% până la 30% după ”o perioadă lungă de prosperitate”, care a început în 2019.

”Am făcut câteva corecţii pe parcurs. Dar este timpul să reorganizăm compania pentru următoarea fază de creştere”, a spus Musk la apel..”

Într-o declaraţie pentru trimestrul al patrulea, Tesla a declarat că numărul de angajaţi la nivel mondial era de 140.473 la sfârşitul lunii decembrie, un număr care reprezintă angajaţii salariaţi şi plătiţi cu ora.

Lista de e-mail ”toată lumea” include lucrători temporari. La aproximativ 121.000, asta sugerează că Tesla a redus numărul total de angajaţi cu cel puţin 14% de la sfârşitul anului 2023.

Tesla nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

În cel puţin un caz, reducerea numărului de angajaţi de către Musk a mers prea departe. Tesla şi-a dezmembrat echipa Supercharger, formată din sute de angajaţi, inclusiv pe liderul acesteia, Rebecca Tinucci.

Compania i-a reangajat ulterior pe unii dintre aceşti oameni, potrivit postărilor de pe LinkedIn.

Reducerile mai ample coincid cu o scădere a vânzărilor Tesla, deoarece compania ia în calcul o gamă îmbătrânită de vehicule electrice şi o concurenţă sporită în China, precum şi o deteriorare a mărcii.

Pentru primul trimestru, Tesla a raportat o scădere cu 9% a veniturilor anuale, cea mai mare scădere din 2012.

În industria auto, creşterea vânzărilor de vehicule electrice a încetinit în acest an, după doi ani de expansiune rapidă. Declinul a fost deosebit de acut pentru Tesla, al cărei Model Y a fost cea mai vândută maşină la nivel mondial în 2023.

Un angajat al Tesla, care a cerut să nu fie numit pentru a discuta despre probleme interne sensibile, a declarat pentru CNBC că unii lucrători din fabrici se tem că ar putea urma mai multe disponibilizări în iulie, în funcţie de rezultatele din trimestrul al doilea.

Un raport de producţie şi livrări pentru al doilea trimestru este aşteptat în prima săptămână a lunii iulie.

Musk le-a promis investitorilor că Tesla va publica în curând un nou ”plan principal”, care ar fi al patrulea, şi că Tesla îşi va dezvălui designul pentru un ”robotaxi dedicat” pe 8 august.

Related posts