China doreşte ca UE să renunţe la tarifele mai mari planificate pentru vehiculele elecgtrice şi ”să respecte regulile OMC”, relatează presa de stat

Da mai departe!

China doreşte ca Uniunea Europeană să-şi revoce decizia de a impune tarife provizorii vehiculelor electrice chinezeşti, după ce ambele părţi au convenit să poarte noi discuţii, a informat duminică Global Times.

Ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, şi Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, au convenit să înceapă discuţiile cu privire la investigaţia antisubvenţie a UE asupra vehiculelor electrice chinezeşti, a anunţat Beijingul într-o declaraţie de sâmbătă.

Rezultatul ideal pe care îl doreşte China este ca Comisia Europeană să-şi revoce decizia privind impunerea tarifelor din 4 iulie şi să adere la regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a informat Global Times, citând observatori.

Tarifele provizorii ale UE, de până la 38,1%, la importurile de vehicule electrice din China sunt programate să intre în vigoare din 4 iulie, dacă discuţiile cu autorităţile chineze nu duc la o rezoluţie, a declarat comisia într-un comunicat, la începutul acestei luni.

Aceasta se adaugă taxei standard de 10% deja impuse pentru vehiculele electrice importate.

Renunţarea la decizia de tarifare pentru vehiculele electrice chinezeşti ar fi în beneficiul ambelor părţi, potrivit observatorilor, adăugând că cooperarea economică şi comercială dintre China şi UE este ”uriaşă” şi ambele părţi sunt dependente una de cealaltă.

Măsurile UE vor duce la contramăsuri din partea Chinei, au avertizat experţii, adăugând că ambele părţi au de pierdut dacă nu se rezolvă situaţia.

China s-a opus ferm tarifelor, declarând că măsura este ”un protecţionism flagrant” şi ar putea încălca regulile OMC, a declarat Ministerul său pentru Comerţ, pe 14 iunie.

Un oficial chinez a declarat pentru CNBC săptămâna trecută că ancheta UE asupra vehiculelor electrice chinezeşti a fost excesiv de selectivă şi că rezultatele nu sunt credibile.

Related posts