BMW 2002 Hommage sărbătoreşte apariţia automobilului turbo

Da mai departe!

Cu ocazia Concursului de Eleganţă de la Pebble Beach, BMW Group prezintă BMW 2002 Hommage într-un design special pentru a readuce în lumina reflectoarelor istoria sa de succes în domeniul motoarelor cu turbo-compresor. În 1973, BMW 2002 turbo a devenit primul automobil de serie din Europa ce a dispus de această tehnologie. Prin aceasta, a transformat BMW 2002 într-o maşină sport cu adevărat specială.

Privind înapoi, apariţia tehnologiei motorului BMW turbo a deschis drumul atât pentru dezvoltarea celor mai sportive sedanuri BMW, dar a fost şi baza pentru primul titlu mondial în Formula 1 pentru un monopost cu propulsie turbo – câştigat de Nelson Piquet în 1983.

„BMW 2002 Hommage sărbătoreşte realizările extraordinare ale inginerii pe care este bazată tehnologia BMW turbo şi le reinterpretează sub forma unui concept car”, a declarat Karim Habib, director de design BMW. „Cu finisarea sa emblematică în portocaliu şi negru, automobilul are o schemă coloristică şi un design sinonime în mintea multor fani ai motorsportului cu victoriile din anii ’70s.”

Modelul prezentat la Pebble Beach scrie următorul capitol al poveştii începută de BMW 2002 Hommage, pe care compania l-a prezentat în luna mai, la Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Schema coloristică preia un design emblematic al modelelor BMW din motorsport, în culorile negru-protocaliu, dar numele faimoasei băuturi sponsor principal de la acea vreme este acum transformat în „Turbomeister”.

O declaraţie încrezătoare de bucurie pură a condusului Silueta sportivă a BMW 2002 Hommage este apropiată de drum. Proporţiile compacte, completate de ampatamentul lung, consolele scurte şi „nasul de rechin” proeminent, promit o experienţă a condusului care încântă prin dinamica şi agilitatea irezistibile. Detaliile aerodinamice, precum spoilerele largi din faţă şi din spate, sunt combinate cu multitudinea de prize de aer pentru optimizarea debitului de aer din jurul automobilului şi maximizarea forţei aerodinamice în orice situaţie de condus.

Detalii istorice cu amprentă modernă O caracteristică atractivă a flancurilor automobilului o reprezintă pasajele voluminos conturate ale roţilor, care încadrează caroseria precum patru console şi care adaugă statură. Prin aceasta, ele reamintesc de versiunea omologată a BMW 2002 turbo, care a avut nevoie de extensii largi fixate pe caroserie pentru un ecartament mai lat. Automobilul Hommage integrează perfect acest detaliu. Suprafeţele netede şi liniile modelate precis învăluie pasajele puternice ale roţilor şi le oferă un rol principal.

În poate cea mai literală referinţă la versiunea originală 2002, 2002 Hommage dispune de o linie a umerilor unificatoare care conectează multe dintre elementele formale ale automobilului. Această linie neîntreruptă din fibră de carbon înconjoară fizic automobilul din faţă spre spate, în timp ce creează o separaţie orizontală între secţiunile superioară şi inferioară ale caroseriei. Jantele de 20 de ţoli, din aliaj uşor, cu design bicolor completează stilul atunci când automobilul întâlneşte drumul. Aspectul modern al jantelor multispoke lustruite aminteşte de jantele de curse din epoci apuse, în timp ce etrierele aurii ale frânelor, pe care se află logo-ul M, adaugă un plus de clasă.

Faţă în faţă cu 50 de ani de istorie BMW Partea frontală a BMW 2002 Hommage se prezintă încrezătoare şi dinamică; stilul său acoperă 50 de ani prin combinarea graficii pe orizontală ce era caracteristică gamei 02 cu elementele moderne de design BMW. Prin liniile şi formele sale, capota faţă face referire la conturul „suliţă”, cu centrul lăsat în jos, al modelelor 02, care se deschide uşor pentru a face loc logo-ului BMW atunci când se apropie de grila radiatorului. Alte linii precise oferă structură şi definiţie suprafeţei mate.

Poziţia centrală a părţii frontale este ocupată de grila BMW caracteristică. Aceasta ia forma unei unităţi conectate, cu poziţie joasă, oferind o imagine nouă a interpretării istorice a „rinichilor” ca element de design coerent. Barele duble, sculptate şi de culoare neagră, adaugă fineţe detaliilor grilei largi. Asemenea BMW 2002, şi BMW 2002 Hommage are două faruri rotunde simple, dispuse spre limitele exterioare ale părţii frontale. Culoarea aurie reflectivă a farurilor aminteşte de aniversarea jubileului de aur de la lansarea BMW 2002. De asemenea, reflectoarele amintesc de nuanţa galbenă a farurilor de la maşinile de curse ale acelor vremuri. O bandă neagră neîntreruptă unifică reuneşte elementele stilistice ale părţii frontale şi, prin aceasta, subliniază postura lată şi atletică a automobilului. Cei care acordă atenţie detaliilor vor observa şi semnalizatoarele care, la fel ca origianalul, sunt localizate separat de faruri şi sunt încorporate într-un element din fibră de carbon la nivelul umerilor.

Spoilerul faţă larg, o reminiscenţă stilistică şi funcţională a modelelor din anii ’70, reduce vizual distanţa dintre BMW 2002 Hommage şi drum. Prezentă pe spoilerul faţă, inscripţia „turbo” scrisă în oglindă te duce cu gândul la autocolantele originale ale 2002 turbo.

Sportivitate până la final Designul părţii spate a BMW 2002 Hommage aminteşte şi el de elementele 2002 turbo. De exemplu, organizarea pe orizontală a suprafeţelor generoase ale automobilului şi liniile sale clare scot în evidenţă lăţimea automobilului. Luminile aproape dreptunghiulare oferă un chenar stilistic pentru partea spate. Capacele din sticlă au un aspect black-panel contemporan şi oferă o imagine a interiorului doar atunci când luminile se aprind. Când luminile nu sunt active, tot ce poţi vedea este o suprafaţă neagră neîntreruptă. Ca şi la partea frontală, acest lucru consolidează impresia unei benzi înfăşurată în jurul automobilului.

Logo-ul BMW în dreapta numărului de înmatriculare, între cele două stopuri, este tot un element caracteristic pentru designul spate al BMW 2002. Pasajele puternice ale roţilor sprijină secţiunea spate şi accentuează ecartamentul lat, în timp ce spoilerul conturat precis aduce o notă de modern pentru detaliile automobilului. Difuzorul de carbon integrează cele două evacuări duble şi completează designul spatelui cu o decoraţiune sportivă.

Noua interpretare BMW a modelului BMW 2002 adoptă forma unui coupé sport de clasă compactă în tradiţia clasică a automobilelor BMW Hommage. Dar mai mult decât atât, BMW 2002 Hommage reprezintă o declaraţie clară a modului în care plăcerea pură a condusului este definită în 2016.

Related posts