VW înregistrează un declin major al profitului operațional

Da mai departe!

Cel mai mare producător de vehicule din Europa și al doilea din lume a anunțat un declin major al profitului operațional în prima jumătate de an, pe fondul majorării tarifelor din SUA și al cheltuielilor cu restructurările de activitate. Vânzările tot mai mari de mașini electrice cu discounturi au contribuit la scăderea marjelor.

Rezultatele financiare anunțate de VW Group pentru trimestrul al doilea al acestui an reprezintă, așa cum a declarat și directorul financiar al companiei, un puternic contrast între cifrele privind vânzările realizate de companie și cele privind performanțele financiare.

Concret, compania a reușit să atingă o creștere a vânzărilor, importantă în contextul actual, chiar dacă este de numai 1,3%. În același timp veniturile au rămas la același nivel cu anul anterior (scădere de 0,3%), iar profitul operațional s-a prăbușit pur și simplu cu 33%, cu un EBIT mai mic cu 36,3% față de cel de anul trecut.

Arno Antliz pune aceste scăderi pe seama marjelor mai mici și a tarifelor din SUA. „Cifrele noastre semestriale prezintă o imagine contrastantă: pe de o parte, am obținut un succes puternic în produse și am făcut progrese în realinierea companiei. Pe de altă parte, rezultatul operațional a scăzut cu o treime de la an la an – și din cauza vânzărilor mai mari de modele complet electrice cu marjă mai mică. În plus, creșterea tarifelor la import din SUA și măsurile de restructurare au avut un impact negativ.

Excluzând aceste elemente, marja operațională în al doilea trimestru este de aproape șapte procente, reprezentând limita superioară a așteptărilor noastre. Acest lucru arată că suntem pe drumul cel bun. Dar ceea ce contează cu adevărat este numerarul din bancă. De aceea, trebuie să continuăm cu programele noastre în curs de desfășurare pentru a îmbunătăți câștigurile și a accelera ritmul acolo unde este necesar”, a transmis CFO-ul VW Group, care deține totodată și funcția de COO, fiind principalul executiv după CEO-ul Oliver Blume.

Costuri mari pentru VW din cauza tarifelor și restructurărilor

Veniturile din vânzări obținute de grupul auto german s-au ridicat la 158,4 miliarde euro în primul semestru al acestui an, o valoare aproape identică cu cea din 2024 (158,8 miliarde euro).

Profitul operațional s-a contractat la 6,7 miliarde euro, în primele șase luni, fiind cu -32,8% sub cele 10 miliarde de euro din anul precedent. În acest fel, marja operațională a pierdut peste două puncte procentuale, ajungând la 4,2%.

După cum precizează compania, „scăderea rezultatului operațional este cauzată în principal de costurile ridicate din creșterea tarifelor de import din SUA (1,3 miliarde de euro), provizioanelor pentru restructurare la Audi, Volkswagen Passenger Cars și Cariad (0,7 miliarde de euro) și cheltuielilor legate de reglementarea CO2”.

De asemenea, este invocată ponderea tot mai mare a vehiculelor electrice în totalul vânzărilor, în condițiile în care compania face presiuni tot mai mari, inclusiv în zona prețurilor, pentru a vinde aceste mașini. Fără efectele tarifelor și restructurării din SUA, VW ar fi generat o marjă operațională de 5,6%.

Înainte de creșterea tarifelor și a restructurării din SUA, marja operațională a fost de 5,6%, ceea ce înseamnă că ar fi atins valoarea de 8,8 miliarde euro.

Constructorul auto german a raportat și un flux de numerar net (pe divizia Auto) negativ, -1,4 miliarde euro, factorii invocați pentru acest rezultat fiind cheltuielile cu fuziuni și achiziții, inclusiv 0,9 miliarde de euro pentru achiziționarea de acțiuni suplimentare Rivian, precum și plățile legate de măsurile de restructurare și tarifele de import din SUA.

Volkswagen spune că înregistrează o creștere a comenzilor în Europa de Vest, una dintre piețele cheie ale companiei și cea care influențează major evoluția vânzărilor și rezultatelor financiare. Un avans mare, de 62%, a fost înregistrat pentru mașinile electrice.

Rezultate financiare mai bune pentru grupurile de mărci VW

Performanțele grupurilor de mărci au fost destul de diferite. Grupul de mărci Core (VW, Skoda, SEAT, VW Vehicule Comerciale) a înregistrat o îmbunătățire a situației, cu o marjă operațională de 4,8% în prima jumătate a anului. Rezultatul vine pe fondul restructurărilor, în special la marca de bază, VW, șa al unui rezultat foarte bune la Škoda, cu o marjă operațională de 8,5%, având cel mai bun rezultat din istoria mărcii, de aproximativ 740 de milioane de euro.

Grupul de mărci Progressive (Audi, Lamborghini, Bentley, Ducati) a generat un rezultat operațional de 1,1 miliarde de euro, cu o marjă de numai 3,3%, cauza principală fiind situația de la Audi.

De asemenea, brandul Porsche s-a confruntat cu o situație generată de scăderea vânzărilor cu 9 procente, veniturile obținute de compania listată pe bursă fiind de 16,1 miliarde de euro,

Vânzările Porsche au scăzut cu 11%, la aproximativ 135.000 de unități, Macan rămânând cel mai bine vândut model. Veniturile din vânzări au scăzut cu 9%, la 16,1 miliarde de euro, în scădere cu 1,5 miliarde. Rezultatul operațional s-a redus drastic, la numai 0,8 miliarde de euro, față de aproape 3 miliarde euro în urmă cu un an.

Și Traton, divivizia de camioane și autobuze a înregistrat un declin al performanțelor, determinat de scăderea vânzărilor, cu 21,1 miliarde euro venituri și 1,2 miliarde profit operațional.

Cariad, divizia de software, continuă să genereze pierdere operațională, care rămâne la același nivel cu anul anterior, -1,17 miliarde euro (-1,18 miliarde în 2024), deși veniturile companiei au crescut ușor, cu circa 150 de milioane de euro.

Previziuni în scădere pentru VW, în 2025

Pentru a doua jumătate de an, grupul VW se așteaptă la o stabilizare a veniturilor la nivelul de anul trecut, fiind așteptată o posibilă creștere de maxim 5 procente. În același timp, marja de profit operațional este estimată între 4,0 și 5,0%, în scădere față de prognozele anterioare, de 5,5 până la 6,5%. De asemenea, se preconizează un flux de numerar net în divizia auto de 1 – 3 miliarde euro, inclusiv investiții și măsuri de restructurare.

Chiar dacă sunt făcute previziuni privind evoluția tarifelor, cu o menținere a actualului nivel la 27,5%, dar și o posibilă reducere la 10%, VW subliniază că „există o mare incertitudine cu privire la evoluțiile ulterioare în ceea ce privește tarifele, impactul acestora și orice efecte reciproce”.

Related posts