Volvo Cars a raportat joi o scădere accentuată a profitului operațional din al doilea trimestru, care a depășit totuși așteptările analiștilor, impulsionând acțiunile în creștere, deși compania continuă să se confrunte cu dificultăți din cauza tarifelor și a scăderii cererii, scrie Reuters.
Volvo Cars, cu sediul în Suedia, este primul producător auto european care publică rezultatele într-un sezon al câștigurilor pe care analiștii îl așteaptă ca fiind dificil, deoarece cererea scăzută de vehicule electrice și intensificarea concurenței din partea producătorilor chinezi coincid cu tensiunile comerciale.
Dar o mare parte din scădere fusese deja inclusă în estimările analiștilor și investitorilor, deoarece perspectiva unor tarife și a unor vânzări mai mici era în mare parte așteptată. Acțiunile au crescut cu aproape 8% la ora 07:12 GMT.
„Cererea rămâne slabă și volatilă, afectată de slăbirea încrederii consumatorilor și de introducerea unor tarife suplimentare, care continuă să reprezinte provocări pentru sectorul auto”, a declarat producătorul auto în raportul său privind câștigurile.
Pe lângă o taxă vamală de 27,5% impusă mașinilor Volvo fabricate în Europa care intră în SUA, aceasta a fost afectată și de o taxă vamală de 25% pentru piesele auto, precum și pentru oțel și aluminiu.
În ciuda mediului sumbru, cifrele din al doilea trimestru au fost mai bune decât se temuse, au declarat analiștii de la Bernstein într-o notă de cercetare.
„Având în vedere cât de slabă este poziționarea acțiunilor aici, ar trebui să fie suficientă pentru o reacție pozitivă a pieței”, au spus aceștia.
Compania, deținută de Geely Holding din China, a înregistrat un profit operațional ajustat de 297,89 milioane de dolari, în scădere de la 8 miliarde de coroane cu un an mai devreme.
Marja brută, o metrică cheie pentru evaluarea impactului tarifelor, a scăzut la 13,5% de la 18,2% în primul trimestru, însă, ajustată pentru elementele excepționale, s-a situat la 17,7%.
Volvo Cars a anunțat luni o depreciere de 1,2 miliarde de dolari legată de întârzierile de lansare a modelelor și de tarifele vamale, rezultând o pierdere operațională de 10 miliarde de coroane, comparativ cu un profit de 8 miliarde de coroane în același trimestru al anului trecut.
La începutul anului, fostul CEO Hakan Samuelsson a fost adus înapoi pentru doi ani pentru a ajuta la revitalizarea unui preț al acțiunilor la un nivel record. Samuelsson a lansat rapid un program de reducere a costurilor, a retras previziunile privind câștigurile, a eliminat 3.000 de locuri de muncă și a încetinit investițiile.