Uniunea Europeană a cerut Statelor Unite să trateze vehiculele electrice, bateriile şi echipamentele pentru energie sustenabilă din blocul comunitar vândute în SUA la fel ca pe cele din Canada şi Mexic, a anunţat luni Jozef Sikela, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, transmite Reuters.
UE este nemulţumită că US Inflation Reduction Act discriminează efectiv producătorii auto din blocul comunitar deoarece oferă subvenţii numai pentru vehiculele electrice produse în America de Nord, nu şi în UE.
Bruxelles-ul susţine că, spre deosebire de SUA, oferă acelaşi tip de subvenţii pentru bunurile din aceste sectoare produse în UE şi în SUA.
Vorbind după o întâlnire la Praga a miniştrilor Comerţului din UE cu reprezentantul comercial al Statelor Unite, Katherine Tai, Sikela a dat asigurări că există de ambele părţi disponibilitate pentru a se ajunge la un acord.
„Ne aşteptăm la o derogare (în U.S. Inflation Reduction Act) pentru statele membre UE – ideal am vrea să fie aceleaşi condiţii ca pentru Canada şi Mexic, dar va trebui să fim realişti şi vedem ce putem negocia”, a declarat ministrul ceh al Industriei şi Comerţului.
Problema va fi rezolvată de un grup special de acţiune, care se va întâlni pentru prima dată în această săptămână, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Acesta a adăugat: „Ne concentrăm pe o soluţie negociată, înainte de a lua în calcul alte aspecte”.
Producătorii de automobile din UE sunt afectaţi de planul american de investiţii cu privire la tranziţia climatică, care acoperă o gamă variată de produse. Ratificată în vară, „US Inflation Reduction Act” este cel mai mare pachet de investiţii adoptat vreodată în lupta împotriva schimbărilor climatice. Planul prevede 370 de miliarde de dolari pentru construcţia de centrale eoliene, de panouri fotovoltaice şi vehicule electrice.