Renault vrea să reia mâine producția în Franța, România și în Slovenia, după valul de atacuri informatice

Da mai departe!

Renault SA se așteaptă să poate relua luni ritmul normal de producție la fabricile afectate de valul masiv de atacuri cibernetice simultane, care a lovit vineri aproape 100 de țări, a anunțat duminică un purtător de cuvânt al producătorului auto francez, transmite Reuters.

„Aproape toate fabricile ar trebui să-și poată relua mâine activitatea”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Sâmbătă, Renault a devenit prima companie franceză care a confirmat că a fost afectată de valul masiv de atacuri cibernetice simultane, care a lovit vineri aproape 100 de țări, producția fiind oprită în Franța (Sandouville), România (Mioveni) și în Slovenia.

Vineri, un atac informatic „la nivel global” și calificat ca „incident major” de către Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această țară, un atac similar înregistrând și mari companii spaniole, printre care Telefonica, a transmis AFP. Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare.
Sămbătă, și Uzina de la Mioveni a fost afectată parțial. „O parte a activității de producție a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncționalități ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși înapoi la domiciliu, în cursul dimineții de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncționalităților care, la o primă vedere, sunt o consecință a atacului cibernetic ce a avut loc la nivel global”, se precizează în comunicatul transmis de Direcția Comunicare din cadrul Grupului Renault România.

Conform aceleiași surse, pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmărește evoluția situației.

Atacul ar fi unul „la nivel global” și ar atinge organizații din Australia, Belgia, Franța, Germania, Italia și Mexic, au indicat analiști de la Forcepoint Security Labs, într-un comunicat, precizând că este vorba de o „campanie majoră de e-mailuri răuvoitoare”.

Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fișierelor afectate.

Related posts