Proteste în Franţa faţă de planul de restructurare anunţat de Renault

Da mai departe!

Preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, a încercat să dezamorseze criza privind fabrica Maubeuge, din nordul Franţei, unde muncitorii au început greve şi proteste faţă de programul de reducere a costurilor anunţat de producătorul auto francez, şi a dat asigurări că nu intenţionează să închidă unitatea. Sâmbătă, câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă dimineaţa în faţa uzinei Renault de la Maubeuge, nordul Franţei, faţă de intenţia constructorului auto de a elimina 15.000 de locuri de muncă la nivel mondial, dintre care 4.600 numai în Franţa, informează AFP.
„Nu am nicio intenţie, a priori, să închid uzina Maubeuge. Vă pot asigura că nu am spus niciodată aşa ceva şi nici măcar nu m-am gândit la asta”, a declarat duminică Senard pentru mass-media franceze.

Renault aşteaptă finalizarea discuţiilor cu autorităţile de la Paris pentru un împrumut garantat de stat, în valoare de cinci miliarde de euro. Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat, însă, că Guvernul de la Paris nu ar trebui să semneze împrumutul pentru Renault până când echipa managerială şi sindicatele nu vor finaliza discuţiile cu privire la forţa de muncă şi uzinele din Franţa ale Renault.

La rândul său, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a dat asigurări, într-un interviu, că fabrica Maubeuge „nu va dispărea”. „Este în joc supravieţuirea Renault. Producătorul auto trebuie să devină mai competitiv şi să aibă o strategie pe termen lung care să includă vehiculele electrice”, a spus Le Maire.

Activitatea la uzina Maubeuge, unde lucrează aproximativ 2.100 de angajaţi, este oprită începând de vineri. Conducerea Renault intenţionează să transfere producţia de utilitare electrice Kangoo de la uzina de la Maubeuge la cea de la Douai, unde lucrează aproximativ 2.900 de angajaţi.

„Va avea loc un cutremur. Vrem să păstrăm compania aici. Această manifestaţie este foarte importantă, chiar dacă este vorba de o primă etapă, pentru a arăta guvernului şi Renault că salariaţii şi locuitorii din această zona sunt ataşaţi de această firmă. Avem nevoie de aceste locuri de muncă dacă nu întreaga zonă va muri” a declarat pentru AFP liderul sindical Jérome Delvaux.

Aflat deja în dificultate înaintea crizei coronavirusului, constructorul auto francez Renault a anunţat vineri un plan de restructurare care vizează eliminarea a aproximativ 15.000 de posturi la nivel mondial, în ideea de a realiza economi de peste două miliarde de euro în următorii trei ani.

În paralel, Renault aşteaptă finalizarea discuţiilor cu autorităţile de la Paris pentru un împrumut garantat de stat, în valoare de cinci miliarde de euro. Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat însă că Guvernul de la Paris nu ar trebui să semneze împrumutul pentru Renault până când echipa managerială şi sindicatele nu vor finaliza discuţiile cu privire la forţa de muncă şi uzinele din Franţa ale Renault

Related posts