Profitul BMW s-a micșorat în trimestrul 1 pe fondul scăderilor din China

Da mai departe!

Rentabilitatea BMW Group a scăzut simțitor în primul trimestru al acestui an, mult peste procentul cu care au scăzut vânzările și veniturile companiei. Tarifele impuse Chinei de UE au avut un impact de câteva sute de milioane, dar cu o pondere redusă în rezultatul final.

Marja EBIT a grupului BMW s-a redus cu 2,2 puncte procentuale în primul trimestrul al acestui an, la 9,2%, iar cea a sectorului auto s-a micșorat cu 1,9 puncte, ajungând la numai 6,9%, o valoare mult sub potențialul mărcilor grupului.

Rezultatul vine ca urmare a reducerii livrărilor cu 1,4%, la 586.117 unități, și o reducere a veniturilor cu 7,8%, la un total de 33,7 miliarde euro, cu 3 miliarde mai puține decât în urmă cu un an.

Valoarea EBIT înregistrată în primul trimestru de BMW Group s-a ridicat la 3,14 miliarde euro, în declin cu 22,5%, pe fondul unui profit brut EBT mai mic cu 25,2%. Sectorul auto a generat un EBIT de 2 miliarde euro, mai mic cu peste un sfert față de valoarea raportată în perioada similară din 2024.

BMW a reușit să genereze vânzări în creștere cu 32,4% pe segmentul de vehicule electrice, asigurându-și ponderea necesară pentru atingerea țintelor CAFE, cu un volum de 109.500 automobile livrate. Marca Mini a urcat la o cotă de 35,3% pentru mașinile cu propulsie electrică.

„Cu cât mediul este mai dificil, cu atât este mai important să avem produse convingătoare, o strategie consecventă și un grad ridicat de flexibilitate. Abordarea noastră deschisă față de tehnologie rămâne un factor-cheie de succes”, a declarat Oliver Zipse, CEO al BMW AG.

Producția realizată de uzinele BMW Group a scăzut în intervalul ianuarie – martie cu 6,8%, la un volum de 627.529 vehicule, cu peste 40.000 de vehicule mai puțin decât în anul precedent.

Sectorul financiar a generat cu 4,6% mai puține contracte de leasing și credit, la un volum de 402.811 contracte, cu circa 20.000 mai puține. Profitul obținut de divizia financiară a scăzut cu 8,7%.

Printre explicațiile declinului la capitolul rentabilitate publicate de companie sunt cele referitoare la introducerea tarifelor impuse de Comisia Europeană pentru vehiculele produse în China, care au fost evaluate la câteva sute de milioane de euro, în linie cu previziunile companiei, și cele referitoare la concurența „persistentă și puternică” din China, care a afectat vânzările, pe această piață.

Mai exact, se vorbește despre o scădere a cererii și o reducere a prețurilor pe această piață extrem de concurențială, care pune deja probleme pentru toți producătorii europeni.

În compensare, BMW Group a crescut livrările în Europa, cu 6,2%, și în SUA, cu 4%.

Marca BMW a livrat cea mai mare parte a vehiculelor vândute de grup, cu 520.121 de automobile având o scădere de două procente, generată de scăderea de peste 17% din China. Marca MINI a crescut vânzările cu 4,1%, iar Rolls Royce a scăzut cu 9,4%.

Pe segmentul hibrid cu încărcare, grupul a înregistrat o creștere de 20,3%, apropiindu-se de 50.000 de vehicule echipate cu propulsie termic plus electric cu încărcare la priză. În total, vehiculele electrificate au însumat 157.487 unități.

BMW se pregătește pentru lansarea extrem de importantă, în acest an, a SUV-ului electric iX3 și, în 2026, a noului Seria 3 electric.

Compania își menține previziunile anterioare pentru sfârșitul acestui an, mizând pe o ușoară creștere a vânzărilor, în special pe segmentul electric. BMW Group se așteaptă la un profit brut în linie cu cel din anul precedent, cu o marjă EBIT pe segmentul Auto situată între 5 – 7%.

În același timp, grupul precizează că „performanța reală a afacerii BMW Group poate devia de la aceste proiecții – de exemplu, din cauza schimbărilor condițiilor politice și macroeconomice”, amintind de posibilele creșteri de tarife. Disputele comerciale ar putea conduce, conform companiei germane, la blocaje în aprovizionare cu piese sau materii prime.

Related posts