Nokian Tyres primește un ajutor de stat de la Guvernul României de aproape jumătate de miliard de lei

Da mai departe!

Compania finlandeză Nokian Tyres, care a inaugurat recent fabrica de anvelope de la Oradea, o investiție de 650 milioane euro, va primi un ajutor de stat regional ad-hoc, sub formă de grant, în valoare de 495 milioane lei, actul fiind deja redactat de Ministerul Finanțelor.

Ajutorul va sprijini înființarea în Oradea a unei noi fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon destinată producției de anvelope pentru autoturisme. Măsura va contribui la obiectivele strategice ale UE legate de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea regională și tranziția verde a economiei regionale, argumentează Bruxelles-ul.

România a notificat Comisiei planul său de a sprijini Nokian Tyres să înființeze o nouă fabrică de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon în Oradea, județul Bihor (regiunea Nord-Vest). În cadrul măsurii, ajutorul se va acorda sub formă unui grant direct. Ajutorul va avea o valoare de aproximativ 99,5 milioane euro (495,2 milioane lei). Investiția este estimată la aproximativ 650 de milioane euro.

Nokian Tyres a produs recent prima sa anvelopă pe piața locală și a semnat un împrumut de 150 milioane euro cu Banca Europeană de Investiții pentru a dezvolta producția sustenabilă de anvelope.

Împrumutul, încheiat pe 8 ani, va sprijini proiectul de investiții strategice al Nokian Tyres în România, unde compania construiește prima fabrică de anvelope fără emisii de dioxid de carbon (CO2).

„Fabrica noastră din România face istorie ca prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume. Va fi un etalon al industriei, cu o abordare holistică a durabilității, inclusiv utilizarea exclusivă a surselor de energie fără CO2 și a proceselor eficiente din punct de vedere energetic și extrem de automatizate. BEI este un partener important în proiectul nostru de investiții, iar acordul de finanțare ne permite să dezvoltăm în continuare sustenabilitatea industriei anvelopelor”, spune Leena Kaipainen, VP, trezorierul grupului.

Producția comercială este de așteptat să înceapă la începutul anului 2025.

Related posts