Mini, marca britanică de automobile deținută de BMW, ar putea fi primul producător de automobile electrice din Europa care să folosească baterii semi-solide pe modelele sale, potrivit unor informații neconfirmat deocamdată de companie.
Unul dintre primii producători de baterii semi-solide, compania chineză Svolt, urmează să înceapă producția de serie la sfârșitul acestui an, în cadrul planului său de a accelera tranziția la bateriile solide. Primele baterii cumpărate de o marcă de automobile electrice vor merge către Mini, brandul ce aparține germanilor de la BMW și care se pare că vor să dea o șansă noii tehnologii utilizate de Svolt.
Informația a apărut în presa din China, care citează surse din apropierea producătorului de baterii, dar nu a fost confirmată de brandul britanic.
Bateriile semi-solide sunt un pas important către ceea ce își dorește orice producător auto în acest moment, adică bateriile cu electrolit solid.
Până la atingerea performanțelor oferite de viitoarele baterii promise pentru sfârșitul acestui deceniu, bateriile semi-solide aduc o densitate mult mai mare de energie, un nivel ridicat de securitate la impact și performanțe ridicate la încărcare-descărcare. În același timp, costul de producție s-a redus pe măsură ce tot mai mulți producători de baterii și-au dezvoltat propriile tehnologii.
În acest moment, există pe piață câteva modele, ale unor mărci chinezești, care au prezentat versiuni ale modelelor electrice echipate cu baterii semi-solide, dar acestea par a fi doar prototipuri sau vârfuri de gamă, nicidecum modele cu volume mari.
Dacă Mini va introduce bateriile semi-solide pe noile modele ale sale, acest lucru ar marca accesul europenilor la tehnologia dezvoltată de chinezi mai repede decât se aștepta piața, dar și intrarea acestui tip de tehnologie în zona mai accesibilă de preț.
Informațiile arată că bateriile pe care le va produce Svolt au o densitate de 300 Wh/kg, cu perspective de îmbunătățire la 360 Wh/kg în viitorul apropiat. Densitatea este dublă față de actualele baterii cu litiu. Un prim model care ar putea fi echipat cu astfel de baterii ar urma să fie produs în serie începtând in 2027.
Svolt se află între primele cele mai mari companii de baterii din China, dar la mare distanță de liderii de la CATL și BYD.
Mini are o gamă de trei modele complete electrice, Aceman, Cooper și Countryman, cu opt versiuni de motorizare disponibile, fiind una dintre mărcile cu o creștere rapidă în Europa, în ultimii ani, mai ales că prețurile modelelor nu se află în zona superioară, inaccesibilă.
Cel mai ieftin Mini electric începe de la circa 29.000 de euro și are o autonomie de peste 300 km, cu o putere maximă de 184 CP.