Având în vedere deteriorarea dinamicii pieței auto, presiunea concurențială crescută și anticiparea unei continuări a scăderii pieței de retail, Renault Group își revizuiește perspectivele pentru exercițiul financiar 2025.
Odată cu anunțarea unui director interimar care, de la 15 iulie 2025, va conduce compania, grupul Renault și-a prezentat rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului, precum și estimările cu privire la întregul an.
Conform oficialilor grupului francez, cifra de afaceri a crescut u 2,5% până la 27,6 miliarde de euro, marja operațională a fost de 6,0% din cifra de afaceri, iar fluxul de numerar liber (free cash-flow) s-a stabilizat la 47 milioane de euro (incluzând o variație semnificativ negativă a fondului de rulment estimată la aproximativ -900 milioane de euro, excluzând impactul fiscal).
Oficialii Renault Group notează că „aceste rezultate au fost influențate de o performanță sub așteptări în luna iunie, determinată de volume de vânzări ușor sub nivelul anticipat, o presiune comercială crescută pe fondul scăderii pieței de retail și a unei performanțe sub așteptări a vânzărilor de vehicule comerciale ușoare și un nivel al creanțelor afectat de decalaje în facturare în ultimele zile ale lunii.
Variația negativă a fondului de rulment în primul semestru al lui 2025 se explică prin un nivel de producție la finalul anului 2024 superior celui de la sfârșitul lunii iunie 2025 și creșterea stocului de vehicule comparativ cu sfârșitul lunii decembrie 2024 ca urmare a volumelor sub așteptări din luna iunie.
Cu toate acestea, stocurile totale ale grupului (producător + dealeri independenți) se situează la 530.000 de vehicule la final de iunie, în scădere față de sfârșitul lunii martie 2025 (560.000 de vehicule).
În acest context și având în vedere deteriorarea dinamicii pieței auto, presiunea concurențială crescută și anticiparea unei continuări a scăderii pieței de retail, Renault Group își revizuiește perspectivele pentru exercițiul financiar 2025.
Acum oficialii Renault mizează pe o marjă operațională în jur de 6,5% față de una mai mare sau egală cu 7% estimată anterior) și pe un flux de numerar liber între 1 și 1,5 miliarde de euro (față de ≥2 miliarde de euro anterior).
„Renault Group își menține politica comercială riguroasă, axată pe crearea de valoare în detrimentul volumelor, pentru a proteja lansările de produse, și își consolidează planul de reducere a costurilor pe termen scurt, accelerând totodată inițiativele structurale. Acest plan se bazează în principal pe reducerea cheltuielilor generale și administrative (SG&A), precum și a costurilor de producție și R&D. Detalii suplimentare vor fi comunicate cu ocazia prezentării rezultatelor semestriale”, mai notează cei de la Renault Group.
Pentru a face față provocărilor unei piețe tot mai competitive, grupul Renault, din care face parte și Dacia, se bazează pe un model de business flexibil și agil, capabil să răspundă cererii pentru vehicule termice, hibride și electrice, indiferent de ritmul tranziției energetice, o gamă de vehicule susținută de șapte lansări și două facelift-uri în 2025, în completarea celor 10 lansări și două facelift-uri din 2024, o concentrare pe canalul cel mai profitabil – vânzările către persoane fizice în Europa (+15 puncte peste media pieței) și o abordare riguroasă a valorilor reziduale, cu 4 până la 13 puncte procentuale peste media concurenței europene. În documentul cu rezultatele financiare din primul semestru al lui 2025, cei de la Renault Group punctează un detaliu important – un grad ridicat de utilizare a capacităților de producție de aproximativ 90%.