EuroNCAP a testat mai multe mașini și își exprimă îngrijorare cu privire la faptul că automobilele devin mai grele și mai mari

Da mai departe!

Testarea a 16 mașini noi a evidențiat eforturile continue ale Euro NCAP de a îmbunătăți siguranța vehiculelor pentru toți participanții la trafic. Dacia Bigster s-a remarcat într-un mod negativ fiind codașă în clasamentul mașinilor testate cu această ocazie.

Cele mai recente modele de la Audi, Dacia, Ford, MG, Opel/Vauxhall, Peugeot, Renault, Tesla, Voyah și Volkswagen au fost supuse evaluării imparțiale a Euro NCAP privind protecția la impact, prevenirea coliziunilor și siguranța post-impact. Evaluări de cinci stele au fost acordate noilor modele Audi A5 PHEV (2024), Audi Q5, VW Tayron, MG MGS5 EV, Tesla Model 3, Toyota C-HR PHEV (2024) și noului venit Voyah COURAGE. Când este echipat cu pachetul opțional de siguranță Kia, EV3 obține, de asemenea, un rating de cinci stele. Noile modele Renault 4 (2024), complet electric, Ford Tourneo Custom (inclusiv varianta sa complet electrică), Kia EV3 (fără pachetul de siguranță), Opel Grandland (Vauxhall Grandland în Marea Britanie), modelele înrudite de la Stellantis Peugeot 3008 și 5008, și Volkswagen Transporter primesc toate patru stele. În cele din urmă, cea mai recentă adăugare la brandul economic Dacia, Bigster (2024), obține trei stele, reconfirmându-și reputația de mașină fără pretenții și cu buget redus.


Cum evaluează Euro NCAP siguranța unei mașini?

Euro NCAP evaluează siguranța unei mașini prin testarea performanțelor acesteia în teste de impact frontal, lateral și din spate, precum și performanța sa în ceea ce privește siguranța pietonilor și sistemele sale de prevenire a coliziunilor cu mașinile și cu utilizatorii vulnerabili ai drumului. Testele sunt concepute pentru a oferi o imagine de ansamblu holistică a siguranței, care include protecția ocupanților din interiorul mașinii, dar și riscul de rănire a altor participanți la trafic, cum ar fi într-o coliziune cu un pieton sau cu un alt vehicul.


Tendința de creștere a greutății mașinilor

În ultima perioadă, Euro NCAP a observat o tendință clară de creștere a greutății mașinilor din programul de testare, iar acest lucru este confirmat din nou cu cele mai recente modele. În ultimii 10 ani, greutatea medie a mașinilor vândute în Europa a crescut cu 100 kg. O mare parte din această creștere se datorează popularității continue a SUV-urilor, care reprezintă 54% din vânzările de mașini noi din Europa în 2024 (33% în Marea Britanie), și trecerea la vehicule electrice. Acest lucru crește greutatea și dimensiunea mașinilor, fenomen denumit „umflarea mașinilor”, și a devenit un subiect de dezbatere publică având în vedere potențialul său impact negativ asupra siguranței și amprentei de carbon.


Testul de barieră progresivă deformabilă mobilă (MPDB)

În 2020, Euro NCAP a actualizat testul său de impact frontal cu decalaj, în care evaluează performanța modelelor la impactul frontal cu un alt vehicul. În acest test unic, numit Bariera Progresivă Deformabilă Mobilă (MPDB), o barieră mobilă este utilizată pentru a simula o coliziune frontală cu o mașină de familie tipică de dimensiuni medii (1400 kg). Atât vehiculul testat, cât și MPDB sunt conduse cu 50 km/h (31 mph) și poziționate cu o suprapunere de 50%. Introducerea MPDB a permis Euro NCAP să examineze nu numai protecția ocupanților vehiculului, ci și agresivitatea acestuia față de alte mașini de pe șosea.

Nivelul de decelerare al MPDB la impact și amprenta vehiculului testat asupra barierei deformabile simulează cât de eficient poate interacționa vehiculul cu un alt vehicul într-o coliziune frontală. Un vehicul care duce la decelerări extrem de mari ale căruciorului, sau care provoacă o deformare localizată foarte severă, se spune că prezintă o „compatibilitate” slabă. În lumea reală, astfel de vehicule ar putea să nu-și absoarbă propria energie la fel de eficient cum ar trebui și ar putea reprezenta o amenințare mai mare pentru ceilalți participanți la trafic.


Rezultatele testului MPDB și compatibilitatea vehiculelor

Deși toate cele 16 mașini testate în acest lot au avut performanțe bune în ceea ce privește protejarea ocupanților, rezultatele testului MPDB au arătat că unele sunt potențial semnificativ mai dăunătoare pentru ocupanții altor mașini în cazul unei coliziuni frontale. Audi Q5 – un SUV de dimensiuni medii cu o greutate proprie de 2245 kg – s-a constatat că oferă o compatibilitate slabă la coliziunea cu un vehicul din sens opus. Analiza decelerării căruciorului de impact în timpul testului și analiza barierei deformabile după test au relevat că Audi Q5 ar fi excesiv de agresiv față de o altă mașină într-o coliziune frontală, unele părți ale structurii frontale a Q5 dovedindu-se deosebit de neiertătoare. Noul Volkswagen Tayron, un alt SUV de dimensiuni medii, a fost, de asemenea, penalizat pentru compatibilitate slabă.


Exemple de compatibilitate slabă și bună

Cu toate acestea, aceste rezultate nu sunt unice. Evaluările anterioare efectuate de Euro NCAP au arătat că, printre altele, BMW iX, Land Rover Defender, NIO ES8 și Polestar 2 au primit toate penalizarea maximă în timpul testării MPDB, iar Alfa Romeo Tonale, BMW Seria 2 Coupé și Genesis GV80 au avut puncte scăzute pentru compatibilitate slabă.

Pe de altă parte, au existat și exemple de compatibilitate bună, cum ar fi Mazda CX-60 și CX-80, mașini în care producătorul a depus eforturi semnificative pentru a proiecta structuri frontale care absorb energia și distribuie sarcina pentru a reduce agresivitatea vehiculului.

Rezultatele testele din Mai 2025

Automobil   Euro NCAP rating
Audi A5 PHEV (2024)5 stars
Audi Q5 (2025)5 stars
Dacia Bigster (2024)3 stars
Ford Tourneo Custom (2025)4 stars
Ford E-Tourneo Custom (2025)4 stars
Kia EV3 (2025)4 stars; 5 stars with safety pack
MG MGS5 EV (2025)5 stars
Opel/Vauxhall Grandland (2025)4 stars
Peugeot 3008 (2025)4 stars
Peugeot 5008 (2025)4 stars
Renault 4 E-Tech Electric (2024)4 stars
Tesla Model 3 (2025)5 stars
Toyota C-HR PHEV (2024)5 stars
Voyah COURAGE (2025)5 stars
VW Tayron (2025)5 stars
VW Transporter (2025)4 stars

Impactul compatibilității asupra ratingului final

Trebuie remarcat că, dacă un vehicul nu se descurcă bine în ceea ce privește compatibilitatea din cauza greutății sau comportamentului structurilor sale frontale, nu înseamnă că este, prin definiție, o mașină nesigură. În toate celelalte aspecte ale testelor de siguranță Euro NCAP, inclusiv evitarea coliziunilor pentru mașini și pentru utilizatorii vulnerabili ai drumului, protecția oferită de Audi Q5 s-a dovedit impresionantă, compensând deducerea făcută pentru problemele de compatibilitate, asigurându-i un rating maxim de cinci stele. Volkswagen Tayron a avut, de asemenea, o performanță robustă în toate celelalte domenii și a obținut un rating de cinci stele.


Apelul Euro NCAP către industrie

Euro NCAP solicită industriei auto să îmbunătățească compatibilitatea la impact a viitoarelor modele și să nu se mulțumească cu status quo-ul. Organizația consideră că testarea cu Bariera Progresivă Deformabilă Mobilă poate ajuta producătorii să-și proiecteze mașinile și furgonetele pentru a proteja mai bine ocupanții în cazul unei coliziuni frontale. Suita cuprinzătoare de teste efectuată de Euro NCAP asigură că consumatorii europeni beneficiază de mașini care respectă cele mai înalte standarde mondiale de siguranță a vehiculelor și că Europa rămâne un lider mondial în siguranța vehiculelor.


Comentariile directorului de program Euro NCAP

Comentând rezultatele, Dr. Aled Williams, director de program la Euro NCAP, a declarat: „Când Euro NCAP a introdus testarea cu Bariera Progresivă Deformabilă Mobilă în 2020, obiectivul a fost de a evalua cât de bine protejează mașinile oamenii în cazul celor mai comune – și a celor mai periculoase – accidente, o coliziune frontală cu decalaj.

De atunci, am răspuns tendinței generale către mașini mai mari și mai grele și am ajustat sistemul de punctaj al testului MPDB pentru a încuraja producătorii să se asigure că mașinile mai grele nu sunt disproporționat de dăunătoare pentru vehiculele mai ușoare. În același timp, producătorii de mașini mai mici și mai ușoare pot beneficia de aceste învățături valoroase.

Știm că producătorii de mașini au capacitatea de a proiecta și construi structuri frontale care pot gestiona mai bine proporțiile și masa vehiculului și schimbarea violentă de impuls care vine odată cu o coliziune frontală. Credem că testarea imparțială a Euro NCAP poate aduce îmbunătățiri semnificative în acest sector critic al siguranței auto și vom continua să monitorizăm evoluțiile pieței în acest domeniu.”

Related posts