3,1 milioane mașini electrice în 2017 – un nou număr record

Da mai departe!

Numărul de vehicule electrice a atins în 2017 un nivel record de 3,1 milioane la nivel mondial, dar pentru continuarea creșterii este nevoie de cercetare, politici și stimulente, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Numărul de automobile electrice, între care cele alimentate de la baterie, hibride și cu celule de hidrogen, a crescut cu 57% comparativ cu 2016, potrivit unui raport publicat de AIE. Anul trecut, 40% din totalul automobilelor electrice existente la nivel mondial erau în China.
Activitățile de cercetare și dezvoltare, poiticile de sprijin, investițiile în infrastructura de încercare și îmbunătățirile aduse procesului de producție au ca rezultat scăderea costurilor bateriilor și o ofertă mai mare de vehicule electrice.
Costurile bateriilor sunt încă o componentă majoră a costurilor vehiculelor electrice, așa că stimulentele financiare, cum ar fi discount-urile, facilitățile fiscale sau derogările vor fi necesare pentru susținerea dezvoltării vehiculelor electrice. ”În ultimii ani a avut loc o creștere dinamică a pieței vehiculelor electrice. Sprijinul care are loc și angajamentele pentru creșterea ofertei de vehicule electrice, din partea autorităților și a industriei auto, sugerează că această tendință nu se va schimba în următorul deceniu”, se arată în raportul AIE. AIE anticipează, conform actualelor politici, că până în 2030 pe drumurile publice din întreaga lume vor circula 125 de milioane de vehicule electrice, iar numărul acestora ar putea crește la 220 de milioane dacă sprijinul acordat de autorități va deveni mai ambițios, pentru a îndeplini obiectivele globale referitoare la protejarea mediului și la alte obiective de sustenabilitate. Trecerea la vehicule electrice va mări cererea pentru unele materiale, în special pentru cobalt și litiu, care intră în componența bateriilor litiu-ion. Cererea de cobalt ar urma să ajungă până în 2030 de 10 ori mai mare față de actualul nivel, la 101 kilotone pe an, în condițiile actuale, și de 25 de ori mai mare, la 291 de kilotone pe an dacă politicile guvernamentale vor deveni mai ambițioase, conform estimărilor AIE. În mod similar, cererea de litiu ar urma să atingă 91 de kilotone pe an până în 2030, respectiv la 263 de kilotone pe an, dacă vor fi implementate politici guvernamentale mai ambițioase. Deocamdată, creșterea numărului de vehicule electrice a avut un impact limitat asupra cererii de electricitate. În 2017, cererea estimată de electricitate din partea tuturor vehiculelor electrice a fost de 54 de terawați pe oră, echivalentă cu cererea de energie din Grecia. Cu toate acestea, pe măsură ce numărul de vehicule electrice va crește și cererea de electricitate va deveni mai mare și va avea impact asupra rețelelor de transmisie și distribuție, potrivit raportului AIE.

Related posts