Volkswagen vrea să accelereze dezvoltarea de mașini care se pot conduce singure

Da mai departe!

​Volkswagen a avut în trecut eșecuri și au apărut și amânări, însă grupul german vrea să crească viteza de dezvoltare a mașinilor autonome și are și un obiectiv: lansarea primelor servicii de taxi-uri autonome în 2026, în Germania.

Grupul german are o divizie numită Moia care lucrează la punerea de tehnologii de condus autonom pe VAN-uri ale grupului. Există o flotă care este testată în Germania, dar șefii de la VW Vehicule Comerciale admit că va fi un drum lung până când șoferul va fi scos de tot din „ecuație”.

Vor fi lansate și servicii de ride-sharing pentru publicul larg în Germania, iar pentru început va exista un inginer pe locul șoferului, astfel încât dacă apare vreo problemă, omul să poată interveni. Aceste servicii vor putea fi lansate doar după ce autoritățile vor permite pe șosele prezența de mașini care se pot deplasa fără om la volan.

Volkswagen a investit acum câțiva ani într-un startup care lucra la tehnologii de mașini autonome, o companie numită Argo AI la care participase și Ford cu runde de finanțare. Startup-ul s-a închis în toamna lui 2022.

Volkswagen spune că a făcut progrese în ultimii ani cu tehnologiile care-i permit mașinii să se conducă singură, iar anul 2026 este privit ca fiind cel în care ar putea fi lansate pentru public servicii contra-cost. O altă etapă va ține de dezvoltarea unui vehicul special pentru servicii de ride-sharing fără șofer, un vehicul care ar trebui să fie lansat în jurul anului 2030.

Nu poate fi „bătut în cuie” un calendar de lansări, fiindcă totul depinde de rezultatele testelor din viitorul apropiat.

Related posts