UE susține că vrea să investească zeci de miliarde de euro în industria semiconductorilor

Da mai departe!

Uniunea Europeană intenţionează să investească zeci de miliarde de euro pentru a-şi consolida industria de cipuri şi pentru a-şi dubla ponderea în producţia globală la 20%, a declarat vineri comisarul pentru industrie, după ce deficit global apărut în perioada pandemiei a arătat riscurile de a se baza pe furnizorii asiatici şi americani

Planul ambiţios al UE vine după ce Statele Unite au anunţat anul trecut Legea CHIPS pentru America, de 52 de miliarde de dolari, pentru a concura mai bine cu tehnologia chineză.

”Nu vreau să vă ofer astăzi nivelul de investiţie, dar va fi proporţional cu ceea ce vor să investească SUA”, a declarat comisarul european pentru industrie Thierry Breton jurnaliştilor.

Proiectul UE referitor semiconductori, anunţat în septembrie anul trecut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe care executivul UE aprobe pe 8 februarie, va acoperi investiţiile pentru următorii 20-30 de ani.

Iniţiativa UE pentru cipuri include înfiinţarea unui program finanţat de statele UE care vizează producţia de semiconductori de ultimă generaţie şi o platformă de proiectare pentru producători, companii de software şi utilizatori, pentru a testa noi aplicaţii.

Pentru unităţile de producţie europene vor fi aplicate reguli mai flexibile privind ajutoarele de stat.

„Facem tot ce este necesar pentru a atrage investiţii strategice. Ne-am stabilit condiţiile, primele de acest fel în Europa, securitatea aprovizionării, fără ajutor de stat pentru tehnologiile de recuperare”. Vreau ca UE să fie un exportator net de semiconductori, aşa cum suntem noi în ceea ce priveşte vaccinurile. În industriile geostrategice, cum ar fi bateriile sau produsele farmaceutice, facem acelaşi lucru – nu faceţi totul singur, ci avem capacitatea dacă este necesar, astfel încât UE să nu poată fi ţinută ostatică”, a spus Breton.

Related posts