UE ar prefera wifi în dauna 5G pentru automobilele conectate

Da mai departe!

Comisia Europeană este pe punctul de a aproba utilizarea wifi pentru automobilele conectate la Internet, ceea ce ar da un avantaj constructorilor Volkswagen şi Renault care au mizat pe această tehnologie, în dauna rivalilor Daimler şi PSA care au pariat pe viitoare generaţie de reţele mobile 5G.

Executivul comunitar ar urma să anunţe luna viitoare o propunere legislativă în acest dosar, în vederea unei adoptări în 2019, după ce va obţine punctul de vedere al statelor membre UE şi al Parlamentului European.

Decizia este una crucială atât pentru constructorii auto cât şi pentru operatorii de telecomunicaţii şi producătorii de echipamente de reţea, având în vedere că piaţa automobilelor conectate la Internet ar urma să se ridice la mai multe miliarde de euro pe an.

Chiar dacă automobilele conectate sunt deja disponibile de mai mulţi ani în Europa, Comisia Europeană vrea să accelereze dezvoltarea lor şi îi încurajează pe constructori să coopereze pentru a putea lansa modele mai sigure şi mai eficiente. Criteriile de omologare pe care le va stabili Comisia ar putea să influenţeze achiziţiile automobiliştilor şi valoarea poliţelor de asigurări.

Un proiect de document al Comisiei consultat de Reuters deschide calea pentru introducerea în circulaţie a autoturismelor echipate cu tehnologia wifi ITS-G5. De asemenea, se prevede o reexaminare a situaţiei peste trei ani de la intrarea în vigoare a acestui măsuri pentru a ţine cont de eventualele noi tehnologii. Aceasta înseamnă că va fi nevoie de câţiva ani pentru ca tehnologia alternativă de tip 5, botezată C-V2X, ar putea obţine aprobarea Comisiei, chiar dacă partizanii acestei tehnologi se aşteaptă la un interval de timp mai scurt.

Două mari grupuri se confruntă în acest dosar, fiecare dintre ele regrupând constructori auto, producători de chipuri şi grupuri de telecomunicaţii. Pe de o parte Renault, Volkswagen, NXP, Autotalks şi Kapsch TrafficCom promovează varianta wifi, care potrivit lor a fost suficient testată şi standardizată în cadrul proiectelor finanţate de autorităţile publice. Cu toate acestea, PSA, Daimler, Ford, Deutsche Telekom, Ericsson, Huawei, Intel, Qualcomm şi Samsung pledează pentru 5G, despre care afirmă că oferă perspective mai vaste.

Executivul comunitar a refuzat să se exprime cu privire la acest proiecte. „În prezent, Comisia încearcă să definească cel mai bun cadru european pentru a promova investiţiile adecvate în acest domeniu şi să garanteze interoperabilitatea între sistemele existente şi dezvoltarea de noi tehnologii”, a informat Comisia.

Reuters subliniază că dacă va privilegia varianta wifi, UE se va diferenţia de SUA şi China care consideră că viitorul aparţine tehnologiei C-V2X.

Related posts