Sfaturi pentru a conduce în condiții de siguranță pe ploaie

Da mai departe!

Auto Soft, specialiștii în anvelope, împreună cu AutoReport.ro continuă seria de sfaturi pentru șoferii care vor să călătorească în condiții de siguranță deplină. Cum a venit toamna, iar sezonul ploios este aproape, avem sfaturi pentru a conduce în siguranță pe timp de ploaie.

Pe timp ploios, condițiile de conducere pot deveni periculoase destul de repede. Uleiul și fluidele motorului pot pluti deasupra apei de ploaie, creând suprafețe alunecoase. Apa creează o barieră între drum și anvelope, ceea ce te poate face să pierzi tracțiunea și să acvaplezi. Dacă se întâmplă acest lucru, scoate piciorul de pe accelerație, ține volanul în poziție și acționează ușor frânele. Suprafețele de conducere periculoase, împreună cu vizibilitatea redusă, contribuie la mii de accidente pe drumuri umede în fiecare an. Din fericire, acest lucru poate fi prevenit cu puțină pregătire și o gândire inteligentă în acel moment.

Fii mereu precaut

Fii pe fază. Rămâi concentrat. Fii atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău atunci când condițiile meteorologice nu sunt ideale. Fii foarte precaut cu schimbarea benzilor. Șoferii ar trebui să conducă defensiv, să verifice oglinzile constant și să ia măsuri de precauție atunci când trec vehiculele pentru a preveni coliziunile.

Aprinde farurile

Este necesar să deschizi farurilor pe vreme rea când vizibilitatea este scăzută. Multe state impun, de asemenea, ca atunci când ștergătoarele de parbriz sunt pornite din cauza vremii nefavorabile, farurile trebuie să fie și ele aprinse.

Ferește-te de hidroplanare

Atunci când excesul de apă se află deasupra drumului, anvelopele pot pierde aderența, cauzând alunecarea necontrolată a vehiculului. Nu este nevoie de o viteză foarte mare ca să se întâmple acest lucru, 50 km/h este suficient sa facă orice vehicul, SUV sau camionetă, cu tracțiune integrală sau doar față să acvaplaneze. Anvelopele potrivite sunt esențiale pentru o bună aderență pe teren umed, dacă anvelopele au o uzură mai mare cresc, de asemenea și șansele de pierdere a controlului, deci asigură-te în mod regulat că adâncimea benzii de rulare este suficientă. Cel mai bun lucru pe care îl poți face când începe să plouă este să încetinești. Nu smuci volanul, nu accelera și nu face manevre bruște pentru că riști să te rostogolești.

Încetinește și oprește dacă e necesar

Drumurile umede pot fi dificil de circulat. Grăsimea și uleiul de la mașinile de pe șosea pot face drumurile foarte alunecoase pe timp de ploaie. Indicat este să conduci defensiv în ploaie și să reduci viteza sub limita de viteză pentru a preveni șansa de acvaplanare. Adaugă o distanță mai mare între tine și mașina din față.

Frânează cu precauție

Unul dintre motivele principale pentru care mașinile se ciocnesc pe timp de ploaie este faptul că șoferii calcă prea tare frâna neținând cont de condițiile de drum. Drumul umed face ca mașina să alunece înainte, adesea în spatele altei mașini. Frânează ușor și devreme pentru a avertiza șoferul din spatele tău să încetinească.

Evită apa

Atunci când circuli pe drumuri acoperite cu apă, mergi încet și de preferat mai departe de trotuar unde se formează balți mai mari. Dacă apa pătrunde în compartimenul motorului, aceasta poate deteriora sistemele interne. Dacă există o bandă de mijloc, folosește-o pentru a ajuta la creșterea vizibilității și a evita apele adânci care s-ar putea dezvolta atunci când ploaia curge pe marginea drumului.

Conducerea pe timp de noapte pe ploaie

Conducerea pe timp de noapte pe ploaie poate fi deosebit de periculoasă din cauza luminilor din trafic care se apropie amplificate de ploaia de pe parbriz. Pentru a ajuta la reducerea strălucirii, poți diminua luminile bordului, evită să privești direct farurile care se apropie și să cureți atât interiorul, cât și exteriorul parbrizului. Asigură-te că folosești sistemul de ventilație pentru a ajuta la aburul care s-ar putea forma în interiorul geamurilor.

Precauții suplimentare ar putea ajuta la ameliorarea anxietății asociate condusului sub ploaie, făcându-l mai sigur pentru toată lumea. Fii mereu precaut la volan și șofează cu grijă fără să depășești viteza legală!

Related posts