Proiect de OUG: regim fiscal distinct la vânzare celui de-al 3-lea autoturism

Da mai departe!

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune un regim fiscal distinct aplicabil în cazul operaţiunilor de transfer efectuate cu autoturisme din patrimoniul personal, începând cu al treilea autovehicul, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat, joi, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

‘Se propune instituirea unui regim fiscal distinct aplicabil în cazul operaţiunilor de transfer efectuate cu autoturisme din patrimoniul personal, respectiv începând cu al treilea autoturism. Astfel, veniturile obţinute din transfer vor fi considerate venituri din alte surse, indiferent de data dobândirii. Impozitul se calculează de către organul fiscal competent pe baza declaraţiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, impozitul fiind final’, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.

De asemenea, se menţine regimul fiscal actual, respectiv neimpozitarea veniturilor obţinute numai în cazul transferului autoturismelor din patrimoniul personal într-un an fiscal pentru două autoturisme, definite potrivit legislaţiei în materie, respectiv Ordinul nr. 211/2003 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2.

Potrivit informaţiilor comunicate de ANAF, referitoare la comercializarea autoturismelor rulate, în anul 2016, s-a constatat faptul că există persoane fizice neînregistrate fiscal, care au deţinut în proprietate şi au tranzacţionat, fiecare, un număr ridicat de autoturisme (10-50 autoturisme).

‘Astfel, în anul 2016, 1.152 de persoane fizice au operat un număr mai mare de trei înmatriculări de autoturisme, iar 63 de persoane fizice deţineau în proprietate un număr de 50 autovehicule rulate. Ca urmare a faptului că aceste persoane desfăşoară o activitate economică, dar nu se autorizează potrivit legii, nu se înregistrează fiscal şi nu declară veniturile realizate din desfăşurarea activităţii, considerând că autoturismele vândute sunt din patrimoniul personal, pentru care nu se datorează impozit, se impune luarea unor măsuri care să prevină astfel de situaţii’, menţionează sursa citată.

 

Related posts