KIA CEED – mai multă sportivitate

Da mai departe!

Ne-am grăbit să testăm noua Kia Ceed, imediat la apariția sa în România. Compacta coreeană a ajuns la cea de-a 3-a generație și pare mai orientată spre sportivitate.

Noua generație a împrumutat câteva tușe de design de la sportiva Stinger. Cu o înălțime mai redusă, mai lat și cu partea din spate mai lungă decât a modelului pe care îl înlocuiește, noul Ceed are o siluetă posterioară care denotă un spirit atletic mai matur. Liniile drepte înlocuiesc muchiile rotunjite ale predecesorului său, partea frontală a mașinii evoluând cu o grilă mai largă de tip “nas-de-tigru“ și fante pentru admisia aerului poziționate mai jos, precum și forme precise, liniare, care încadrează aspectul său. Noul model dispune în dotarea standard de lumini de zi cu tehnologie LED, de tip „ice cube”. În spate, noile lumini de zi cu tehnologie LED-uri oferă noului Ceed o vizibilitate mai mare pe drum. Liniile drepte ale caroseriei și eleronul de pe hayon oferă noului Ceed un aspect general mai stabil.
Ceed este cu 20 mm mai lat (1,800 mm) și cu 23 mm mai scund (1,447 mm) decât modelul precedent. Dimensiunile se traduc printr-un spațiu mai mare în interior.
Aici, noul Ceed aduce un plus de ergonomie față de celelalte modele. Designul interiorului crează un spațiu mai mare și o senzație de deschidere pentru pasagerii din față, cu mai mult spațiu la picioare și o bună vizibilitate în față. Aici au loc chiar și 5 persoane, iar sistemul de infotainment cu ecran tactil de 8 inch este echipat cu multe boxe cu o calitate a sunetului foarte bună de la JBL. Materialele folosite în interior sunt mai bune decât cele de la precedenta generație.
Sub capota mașinii de test se află motorul diesel 1.6 litri CRDi, într-o variantă updatată care produce 136 CP. În combinație cu o transmisie manuală cu 6 rapoarte avem un grup motopropulsor foarte economic, dar și foarte rapid. Noua generație Ceed pare mai orientată spre sportivitate, comportamentul dinamic fiind cu mult mai bun decât al modelului precedent. Noul Ceed a fost proiectat exclusiv pentru drumurile europene, caracteristicile de rulare și de manevrabilitate ale noului model fiind adaptate pentru a depăși performanțele predecesorului său din punct de vedere al dinamismului și al feedbackului oferit șoferului. Tehnologiile de siguranță standard includ sistemul de asistență pentru faza lungă, sistemul de avertizare privind atenția șoferului, sistemul de asistență la păstrarea benzii de rulare și de atenționare la posibilele coliziuni frontale (Lane Keeping Assist with Forward Collision-Avoidance Assist). Mai este disponibil și sistemul de asistență la păstrarea benzii de rulare ”Lane Following Assist”, o tehnologie autonomă de nivel 2. Acesta urmărește vehiculele aflate în față și identifică marcajele rutiere pentru a corecta traiectoria și a ține vehiculul pe banda de rulare. În plus, noul Ceed dispune de tehnologiile avansate ce includ Smart Cruise Control cu sistem Stop & Go, sistemul de detectare a vehiculelor aflate în unghiul mort, sistemul de avertizare la mersul cu spatele, sistemul inteligent de asistență la parcare și recunoașterea pietonilor, precum și de sistemul de avertizare și asistență la coliziunea frontală (Forward Collision-Avoidance Assist) cu avertizare haptică (vibrație) în volan.

Kia Ceed 1.6 CRDi Star
– 0-100 km/h: 10,2 secunde
– Viteza maximă: 200 km/h
– L/l/î: 4.310/1.800/1.447
– Masă proprie: 1.313 kg
– Volum portbagaj (l): 395
– Cilindree (cmc): 1.598
– Putere (CP): 136 la 4.000 rpm
– Cuplu maxim (Nm): 280 la 1.500 rpm
– Consum mediu: 6 l/100 km (mixt)
– Cutie de viteze: manuală, 6 trepte

Related posts