Investitorii dau în judecată VW pentru despăgubiri

Da mai departe!

Investitori instituţionali importanţi ai Volkswagen AG au cerut grupului german despăgubiri de 3,25 miliarde de euro (3,57 miliarde de dolari) pentru modul în care a gestionat scandalul emisiilor, care până acum a dus la scăderea preţului la acţiuni cu aproximativ o treime, conform informațiilor AP.

Avocatul Andreas Tilp a anunţat că o plângere comună a fost depusă de investitori din 14 state, printre care SUA, Australia, Germania, Canada, Olanda şi Marea Britanie, la tribunalul regional din Braunschweig.
Deja Tilp a depus o plângere în numele unor investitori individuali, reclamând faptul că Volkswagen nu i-a informat pe aceştia la momentul potrivit despre problemele înregistrate la maşinile diesel.
Marc Schiefer, avocat la firma lui Tilp, a afirmat că, în perioada 2008 – 2015, VW nu şi-a îndeplinit obligaţia de a-i informa pe investitori de problemele care afectau motoarele diesel. Ei ar fi trebui să spună pieţelor că ceva nu funcţionează la tehnologia lor diesel, susţine Marc Schiefer.
Reglementările germane cer companiilor să le spună investitorilor când au informaţii care ar putea afecta semnificativ preţul acţiunilor. Dacă informaţia negativă este făcută publică, investitorii ar putea decide să nu cumpere acţiuni sau le-ar putea achiziţiona la un preţ mai scăzut.
Tilp a solicitat instanţei să deschidă procedurile pentru un caz test. Dacă solicitarea va fi aprobată, atunci toate procesele legate de piaţa de capital vor fi audiate într-o procedură specială la Înalta curte regională din Braunschweig, din landul Saxonia Inferioară.
Din 17 septembrie, cu o zi înainte ca VW să recunoască că a echipat 580.000 de vehicule vândute în SUA cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, preţul acţiunilor preferenţiale a scăzut cu 33%. Marţi, ele se tranzacţionau la 112,40 euro.
Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, iar VW a pierdut peste 20 miliarde de euro din capitalizarea bursieră. Anul trecut, Volkswagen a informat că a pus deoparte 6,5 miliarde de dolari pentru a face faţă costurilor scandalului emisiilor.
Grupul Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. La rândul său, Audi a recunoscut că, în cazul său, 2,1 milioane de maşini pe plan global au fost echipate cu acel software care permitea vehiculelor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale.

Related posts