Ford anunță o ofensivă de vehicule electrice

Da mai departe!

Ford va reduce oferta de autoturisme pentru Europa şi America de Nord, dar va lansa noi modele electrice în toată lumea, a anunţat Jim Farley, şeful pieţelor globale.

Până în 2020, Ford va lansa pe plan global 16 vehicule electrice pe baterii şi 24 hibride sau hibride plug-in. Dintre acestea, şapte modele vor fi lansate în America de Nord, trei în Europa, 13 în regiunea Asia-Pacific.

Ford a avertizat că investiţiile în mobilitate şi vehicule autonome ar urma să diminueze câştigurile companiei pe 2017 cu 300 de milioane de dolari, dar producătorul auto este încrezător că efectele pozitive de pe urma investiţiilor se vor resimţi în 2019 şi în anii următori.

Conform datelor preliminare, Ford a înregistrat în 2017 un profit net de 7,8 miliarde de dolari, pe fondul reducerii impozitelor. Profitul înainte de taxe ar urma să se situeze la 8,4 miliarde de dolari, în scădere cu 19% faţă de 2016 şi sub estimările analiştilor.

În predeschiderea şedinţei Bursei de la New York, acţiunile Ford au scăzut cu 3%, după anunţarea rezultatelor financiare preliminare. În ultimele 12 luni, titlurile companiei au urcat cu 3,7%.

Costurile mai ridicate ale metalelor, inclusiv aluminiu şi oţel, precum şi volatilitatea cursului de schimb, ar putea costa compania 1,6 miliarde de dolari în 2018. De asemenea, reducerile de costuri sunt în derulare, iar beneficiile se vor vedea din 2020 şi ulterior.

Ford îşi va majora investiţiile în vehicule electrice la 11 miliarde de dolari până în 2022, urmând ca la acea dată să ofere 40 de modele hibride şi complet electrice, a declarat duminică preşedintele Bill Ford, la salonul auto din Detroit.

Cifra anunţată duminică este semnificativ mai mare decât investiţiile de 4,5 miliarde de dolari în automobile electrice preconizate anterior de compania auto.

Toţi marii producători auto mondiali, General Motors Co, Toyota Motor Corp şi Volkswagen AG, au dezvăluit planuri ambiţioase pentru extinderea ofertei de vehicule electrice şi îi vizează pe consumatorii care vor lux, performanţe şi un automobil de tip SUV sau toate cele trei atribute într-un singur vehicul. Săptămâna trecută, General Motors, principalul rival al Ford, a anunţat că intenţionează să introducă cel puţin 20 de modele electrice până în 2023. De asemenea, în luna noiembrie, Volkswagen a anunţat că va cheltui 40 de miliarde de dolari pentru automobile electrice, vehicule autonome şi noi servicii de mobilitate până la finele lui 2022.

Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent şi pe piaţa din România. În anul 2017, Ford România a renunţat la producţia monovolumului B-Max la fabrica din Craiova şi a demarat producţia SUV-ului EcoSport.

Related posts