Citroën prezintă noile C4 X și ë-C4 X

Da mai departe!

Marca Citroën prezintă astăzi Noile C4 X și ë-C4 X 100% electric, care oferă un design unic și elegant pentru clienții aflați în căutarea unei alternative atractive lahatchback-urile și SUV-urile convenționale de dimensiuni medii.

Mergând pe urmele modelului Citroën C5 X, design-ul noilor ë-C4 X și C4 X sfidează definiția tradițională a caroseriilor compacte pentru a oferi clienților ceva unic și distinctiv: un design care asociază silueta unui fastback cu atitudinea modernă a unui SUV și rafinamentul atemporal al unui sedan.

Noile modele C4 X și ë-C4 X electric beneficiază de noua interfață de infotainment, MyCitroën Drive Plus,care oferă clienților un pachet complet dedicat conectivității și serviciilor conectate.  

 „Ne face o deosebită plăcere să prezentăm clienților Noile ë-C4 X și C4 X, care vor contribui semnificativ  la prezența și expansiunea vânzărilor mărcii Citroën pe piețele internaționale și în Europa”, declară Vincent Cobée, CEO marca Citroën. „Numeroși clienți ne-au mărturisit că își doresc o alternativă accesibilă, responsabilă și elegantă la hatchback-urile și SUV-urile deja prea numeroase în segmentul vehiculelor compacte. Venim astăzi cu cea mai bună interpretare a acestor așteptări: un design distinctiv, orientat spre viitor, care oferă confortul, tehnologia, siguranța și valoarea pe care clienții le așteaptă de la marca Citroën, dar și un spațiu la bord și o versatilitate de excepție, cu avantajul motorizării pur electrice cu zero emisii”.      

Clienții modelelor C4 X și ë-C4 X 100 % electric beneficiază, de asemenea, de noua interfață de infotainment, MyCitroën Drive Plus, un pachet complet dedicat conectivității și serviciilor conectate.

Cu o motorizare de 100 kW și o autonomie de până la 360 km WLTP, Noul ë-C4 X va fi singurul vehicul 100% electric care oferă combinația atrăgătoare de design, confort și spațiu pe piața vehiculelor de dimensiuni medii. La acestea se adaugă volumul generos al portbagajului de 510 litri, ceea ce îl face partenerul ideal al familiilor și profesioniștilor în utilizarea de zi cu zi.

Clienții care preferă o motorizare termică eficientă pot alege între motoare PureTech pe benzină sau Diesel BlueHDi, pentru un randament excelent. 

Noile ë-C4 X și C4 X vor fi produse exclusiv în Europa pentru toate piețele, la uzina grupului Stellantis din Villaverde (în apropiere de Madrid, Spania). Vânzările în România vor debuta în prima parte a anului 2023.

01. UN design unic și distinctiv

Noile ë-C4 X și C4 X aparțin familiei de modele din gama Citroën și oferă, în același timp, un design nou, fresh și unic clienților care caută o alternativă elegantă la numeroasele hatchback-uri și SUV-uri deja existente pe piață.

„ë-C4 X și C4 X se diferențiază de concurență – acestea păstrează limbajul formelor care semnează partea frontală a modelelor Citroën, dar făcând un tur al vehiculului, se observă că silueta lor este foarte diferită – mult mai dinamică și mai atractivă”, declară directorul de design al mărcii Citroën, Pierre Leclercq„Ne-am dorit să adăugăm un plus de lungime, pentru a oferi un confort suplimentar pasagerilor din spate, dar și un volum foarte mare al portbagajului, pentru a răspunde nevoilor clienților care preferă un portbagaj mai tradițional, dar evită un design dizgrațios. Am urmărit să obținem un plafon de tip fastback, care se prelungește până la hayon și coboară apoi către partea sculptată din spate, până la bara de protecție. Linia înaltă a caroseriei accentuează aspectul sportiv al acestor două modele,” adaugă Leclercq.

Cu o lungime de 4600 mm, noile ë-C4 X și C4 X se integrează perfect în gama de modele Citroën, între hatchback-ul C4 cu o lungime de 4360 mm și modelul C5 X, cu o lungime de 4800 mm. Ampatamentul acestora este identic cu cel oferit de C4 hatchback (ambele modele sunt construite pe platforma  CMP).

Cu un coeficient de rezistență la înaintare de doar Cd 0.29, eficiența aerodinamică a fost optimizată grație liniei clar structurate a plafonului, care crește atât autonomia, cât și randamentul energetic– Noul ë-C4 X 100% electric oferă o autonomie de până la 360 km WLTP.

Văzută din profil, linia dinamică a plafonului mașinii plutește până în partea superioară a hayonului pentru a crea silueta unui vehicul fastback. Consola spate disimulează în mod inteligent lungimea necesară pentru a găzdui un portbagaj spațios de 510 litri. Partea superioară a hayonului este pură și curată, cu un spoiler subtil integrat în partea de sus.

Noile faruri spate distinctive cu LED completează semnătura luminoasă din față, terminându-se într-o formă de săgeată în fața ușilor spate, ceea ce amplifică și mai mult dinamismul siluetei. 

Bara de protecție spate, unică, găzduiește plăcuța de înmatriculare amplasată central. Scutul inferior al barei de protecție este finisat în negru mat, pentru protecție și durabilitate. Inserțiile negru lucios adaugă o notă de eleganță, în timp ce prizele de aer exterioare distinctive amintesc de robustețea modelului C5 Aircross.

Roțile de mari dimensiuni cu diametru de 690mm, asociate cu consola față scurtă, conferă noului model o postură înălțată, care rezultă într-o poziție de condus mai înaltă, ce oferă conducătorilor auto un sentiment de siguranță. Protecțiile negru mat pentru pasajele roților și partea inferioară a caroseriei echipată cu Airbump® cu inserții colorate amplifică sentimentul de robustețe și protecție.

Partea frontală, familiară, încorporează limbajul de design specific modelelor Citroën, cu curbe ce dezvăluie linii mai structurate. Capota înaltă, orizontală prezintă adâncituri concave, în timp ce chevroanele cromate specifice se întind pe toată lățimea caroseriei. În prelungirea acestora se află farurile față situate pe 2 niveluri, cu tehnologia Citroën LED Vision care amplifică caracterul high-tech al vehiculului și oferă o vizibilitate maximă.

Scutul inferior în nuanță negru mat al barei de protecție față se leagă de elementele de protecție laterale și spate, în timp ce prizele de aer utilizează modelul ‘macro chevron’, identic cu cel inaugurat de conceptul 19-19. Grila inferioară hexagonală este flancată pe fiecare parte de farurile ceață cu contur distinctiv.

02. CONECTIVITATE DE NOUĂ GENeRAȚIE PENTRU viața ta digitală

Noile Citroën ë-C4 X și C4 X sunt echipate cu interfața de infotainment de nouă generație, My Citroën Drive Plus, introdusă în premieră pe modelul flagship Citroën C5 X.

My Citroën Drive Plus.

Această interfață nouă utilizează un ecran HD de 10-inch, în totalitate personalizabil, grație unui sistem de ‘widget-uri’, care oferă acces la aplicațiile compatibile și conținutul smartphone-ului, direct pe ecranul tactil al vehiculului. Sistemul dispune de recunoaștere vocală în limbaj natural, eficientă și simplu de utilizat, un asistent personal care înțelege ce îi spui, răspunde la întrebări și execută comenzi.

Cu Advanced Profile Management sistemul poate stoca până la 8 profiluri, fiecare profil putând fi asociat cu până la 2 smartphone-uri, pe care le identifică wireless la intrarea acestora în mașină. Sistemul include un serviciu de actualizare în timp real a hărților prin intermediul TomTom, pentru ca șoferii să beneficieze de cele mai noi informații. Acest serviciu este disponibil gratuit pe o perioadă de 3 ani.

Vehiculele pot fi echipate cu până la 4 porturi USB, de tip A sau de tip C – două amplasate în partea inferioară a consolei centrale și 2 în partea din spate a acesteia  – pentru ca pasagerii și conducătorul auto să poată încărca cu ușurință un telefon sau o tabletă.

03. CONFORT, RAFINAMENT ȘI SPAȚIU

La interior, noile Citroën ë-C4 X și C4 X, oferă conducătorului auto și pasagerilor un sentiment unic de liniște, confort și spațiu, grație experienței Advanced Comfort oferită de marca Citroën.

Pasagerii din spate beneficiază de un spațiu pentru genunchi de 198mm și de un spătar mai înclinat al scaunului (27 grade) cu o lățime totală de 1,366 mm la nivelul umerilor și de 1,440 mm la nivelul coatelor.

Noile Citroën ë-C4 X și C4 X beneficiază de un portbagaj spațios cu o capacitate de 510 litri. Hayonul său asigură o deschidere largă și funcțională pentru o utilizare zilnică simplă și practică.

Noile modele beneficiază de scaunele Advanced Comfort, o referință în materie de confort la ședere, pentru ca pasagerii să se simtă la bordul mașinii ca acasă, într-un salon. Acestea oferă un confort la susținere și un confort vizual unic, grație materialului inedit folosit. Confortul dinamic și postural este asigurat de spuma de înaltă densitate și de spuma texturată ce oferă susținere, pentru ca pasagerii să se simtă relaxați chiar și după deplasările mai lungi. Scaunele oferă un bun sprijin, sunt dotate cu reglaj lombar și un reglaj pe înălțime, precum și posibilitatea unui reglaj electric.

 Scaunele spate de mari dimensiuni pot fi încălzite, la fel ca și scaunele față care pot fi dotate cu funcție de masaj, pentru un sentiment amplificat de stare de bine. Pe anumite niveluri de echipare, scaunele sunt îmbrăcate în Alcantara, care amplifică percepția rafinamentului și confortului resimțite la bord.

Noile ë-C4 X și C4 X invită la stare de bine la bord și la o plăcere la condus excepțională, grație suspensiilor cu amortizare hidraulică progresivă: (Progressive Hydraulic Cushions®). Acestea asigură un veritabil efect de „covor zburător” la compresiile și relaxările ușoare și evită efectul de rebond la imperfecțiunile drumului. O inovație Citroën pentru o experiență de confort unică.

Un alt factor important care influențează confortul conducătorului auto și al pasagerilor de la bordul modelelor ë-C4 X și C4 X este climatul interior.

Un pachet complet de climatizare include un sistem de climatizare automată bi-zonă cu 2 comenzi pentru o utilizare facilitată, precum și scaune față și spate încălzite, un parbriz încălzit și un volan încălzit. Pasagerii de pe scaunele din spate pot controla fluxul de aur cu ajutorul gurilor de aerisire amplasate în spatele consolei centrale. 

Luminozitatea și ambianța de la bordul noilor ë-C4 X și C4 X fac un moment perfect din toate deplasările. La interior, materialele călduroase și suprafața vitrată generoasă contribuie la o atmosferă calmă și liniștită. Plafonul vitrat cu deschidere de mari dimensiuni, echipat cu parasolar lasă lumina să inunde habitaclul.

Pe timp de noapte, atmosfera este plăcută și relaxantă, grație iluminatului ambiental cu LED prezent pe tabloul de bord digital.

Habitaclul găzduiește până la 16 spații de depozitare inteligente, închise sau deschise, care oferă un volum total de 39 de litri, concepute pentru o utilizare de zi cu zi practică.

Pasagerii din față beneficiază de Smart Pad Support Citroën™, un sistem inteligent de susținere retractabil, integrat în planșa de bord, ce permite fixarea tabletei în siguranță deplină, la alegerea acestuia. Consola centrală include o zonă de încărcare wireless pentru smartphone-uri, care găzduiește, de asemenea, două porturi USB, dintre care unul de tip C.

Pasagerii spate au acces la suporturi pentru pahar și la un spațiu de depozitare situat în cotiera centrală rabatabilă a banchetei din spate.

04. NOUL Ë-C4 X: LINIȘTEA UNUI CONDUS 100% ELECTRIC ÎNTR-UN DESIGN UNIC

Cu noul ë-C4 X, clienții se pot bucura de un condus zilnic în modul 100% electric, cu zero emisii, fără niciun fel de restricții de acces.

Funcționarea silențioasă, mișcarea fluidă a vehiculului, plăcerea la condus, suspensia “catifelată”, scaunele Advanced Comfort confortabile, absența vibrațiilor la bord, ergonomia și utilizarea simplificată a interfețelor și serviciilor dedicate contribuie la un plus de relaxare la bord, pentru toți pasagerii.

Angajamentul mărcii Citroën în materie de Ë-Comfort este garanția rulării în modul electric în deplasările zilnice, oferind următoarele:  zero emisii de CO2, zero zgomot și zero mirosuri,  zero vibrații, zero zdruncinături, zero schimbări de viteze, cuplu disponibil imediat și servicii programabile de la distanță.

PUTERE ȘI AUTONOMIE

Cu silueta sa aerodinamică și motorizarea electrică eficientă cu zero emisii, Noul ë-C4 X oferă o autonomie impresionantă de până la 360 km în ciclul WLTP.

Motorul electric de 100 kW este puternic și extrem de eficient, indiferent de condițiile de condus, cu 136 CP și un cuplu de 260 Nm disponibil imediat. Accelerația de la 0 la 100 km/h (0-62 mph) se realizează în 9.5 secunde în modul Sport, cu o viteză maximă de 150 km/h (93 mph). Bateria de 50 kWh este de tip Li-ion de înaltă tensiune (400 V).

Frânarea regenerativă permite conducătorului auto să reîncarce parțial bateria și să crească autonomia pe perioada deplasărilor, amplificând decelerarea mașinii fără a apăsa pedala de frână și recuperând astfel energia care altfel s-ar pierde.

Sunt disponibile trei moduri de condus – Eco, Normal și Sport -activat cu ajutorul selectorului amplasat pe consola centrală.

Pentru un plus de relaxare, bateria are o garanție de 8 ani sau 160.000 km pentru 70% din capacitatea sa de încărcare.

reîncărcare facilă și optimizată

Noul ë-C4 X poate fi reîncărcat cu ușurință pe drum, la stațiile publice de reîncărcare sau la domiciliu. Pentru fiecare scenariu, timpul de încărcare a fost optimizat:

 • La o stație publică de încărcare, cu ajutorul unui încărcător rapid cu curent continuu de 100 kW (mod 4), bateria se reîncarcă cu cea mai rapidă viteză din segment, de aproximativ 10 km/min (6.2 mile/min), 80% din procesul de încărcare realizându-se în 30 de minute.
 • La un wall box de 7.4 kW / 32 A (mod 3), reîncărcarea de la o sursă monofazată se realizează în 7.5 ore sau în 5 ore de la o sursă trifazată cu încărcătorul opțional de 11 kW.
 • La domiciliu sau pentru nevoi ocazionale, bateria poate fi reîncărcată de la o priză standard de uz domestic (mod 2).

Pentru a facilita viața utilizatorilor vehiculelor electrice, Citroën oferă o soluție “one-stop shop” pentru instalarea unui wall box la domiciliu. Gestionarea încărcării este simplă și poate fi programată în avans pentru a profita de tarifele reduse la energia electrică din afara orelor de vârf. Timpul de încărcare poate fi predefinit utilizând ecranul tactil al interfeței My Citroën Drive Plus sau aplicația My Citroën.

Este foarte ușor să conectezi mașina, grație portului de încărcare ergonomic și cablului care poate fi depozitat sub podeaua portbagajului. Un indicator colorat de pe portul de încărcare permite utilizatorilor să monitorizeze procesul, care poate fi urmărit și în aplicația My Citroën.

05. MOTORIZĂRI MODERNE ȘI EFICIENTE PENTRU NOUL C4 X

Noul Citroën C4 X va fi comercializat pe piețe selectate din Europa, Orientul Mijlociu, Africa și pe piețele internaționale, cu motorizări pe benzină eficiente și performante, care răspund nevoilor tuturor clienților.

În funcție de piață, sunt disponibile trei combinații de motorizări și transmisii PureTech cu 3 cilindri și injecție directă:

 • PureTech 100 Start & Stop Euro 6.4, cutie de viteze manuală cu 6 trepte
 • PureTech 130 Start & Stop Euro 6.4, cutie de viteze automată EAT8
 • PureTech 130 Euro 6.1, cutie de viteze automată EAT8 – numai pentru Orientul Mijlociu, Africa și pe piețele internaționale.

Noul C4 X va fi disponibil pe piețe selectate cu motoare eficiente BlueHDi 130 Euro 6.4 Start & Stop cuplate la transmisia automată EAT8.

06. TEHNOLOGII AVANSATE PENTRU ASISTENȚA LA CONDUS

Noile Citroën ë-C4 X și C4 X oferă conducătorilor auto relaxare și siguranță la volan, cu o gamă completă de sisteme de asistență la condus și tehnologii de siguranță*.

Sunt disponibile 20 de sisteme de asistență la condus, printre care:

:

 • Active Safety Brake: frânează automat vehiculul în cazul unui risc de coliziune, prin detectarea și analizarea obstacolelor statice sau mobile, inclusiv pietonii, bicicliștii sau vehiculele, chiar și pe timp de noapte.
 • Avertizare privind riscul de coliziune și frânare automată post-coliziune: avertizează șoferul cu privire la riscul de a intra în coliziune cu vehiculul din față, la viteze de la 30 km/h (19 mph). Sistemul se activează automat în urma unei coliziuni pentru a evita mișcarea ulterioară a vehiculului.
 • Highway Driver Assist: un sistem de condus semi-autonom de nivelul 2, care asociază Regulatorul de viteză adaptiv cu funcție Stop & Go și sistemul de avertizare la părăsirea involuntară a benzii de rulare. Șoferul poate delega parțial conducerea vehiculului, cu condiția ca acesta să rămână concentrat asupra drumului și să țină mâinile pe volan (după cum prevede legislația în vigoare). Șoferul poate relua conducerea manuală în orice moment.
 • Regulatorul de viteză adaptiv cu funcție Stop and Go: Sistemul se adaptează la viteza vehiculului din față menținând automat distanța de siguranță selectată anterior de șofer. Dacă este necesar, sistemul poate să oprească vehiculul și să-l repornească automat fără ca șoferul să fie nevoit să apese pedala de frână sau accelerație.
 • În plus față de tehnologiile de asistență la condus descrise mai sus, noile ë-C4 X și C4 X propun sistemele: Sistem de supraveghere a unghiului mort, Avertizare de părăsire involuntară a benzii de rulare, Coffee Break Alert, Alertă atenție șofer, Comutare automată a luminilor de drum și Recunoașterea semnelor de circulație și recomandări.

Suita de tehnologii concepute pentru a reduce stresul și a oferi un plus de confort include:

 • Head-up display color: Sistemul proiectează toate informațiile esențiale pentru condus pe parbrizul mașinii, în culori, direct în câmpul vizual al conducătorului auto, pentru ca acesta să rămână concentrat asupra drumului.
 • Cameră video de marșarier cu Top Rear vision: de îndată ce este selectată treapta de marșarier, o cameră video oferă o vizualizare a părții din spate a vehiculului pe ecranul tactil, cu repere de culoare care evidențiază apropierea oricăror obstacole. Este afișată o imagine la 180 de grade a zonei din spatele vehiculului, văzută de sus..
 • 360 Vision: activat în mod automat la trecerea în marșarier sau manual, sistemul redă pe ecranul tactil zona din apropierea vehiculului, pentru a reconstitui o imagine la 360° de sus, grație celor 4 camere video HD.
 • Sunt disponibile, de asemenea: Acces și pornire mâini libere Proximity, Park Assist, Asistență la pornirea în pantă, Iluminat static în intersecție, frână de parcare electrică automată, senzori de parcare laterală și controlul stabilității la remorcare (dotare indisponibilă pentru ë-C4X).

Related posts