Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa

Da mai departe!

Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o uzină în Europa.

Prezenți la expoziția auto de la Beijing, care se desfășoară între 25 aprilie și 5 mai, oficialii companiei chineze Xpeng au prezentat monovolumul X9 destinat, deocamdată, pieței locale, anunțând și o mulțime de îmbunătățiri pentru gama de produse P5, P7, G3i și G9. Printre noutățile anunțate de Xpeng se numără trecerea la arhitectura de 800 V, precum și dezvoltarea puternică a sistemelor de inteligență artificială (AI) cu care sunt dotate mașinile.

În acest context, Brian Gu, copreședintele al Xpeng, a menționat că extinderea mărcii în Europa va continua și, dacă reglementările și deciziile politicienilor o vor cere, compania este gata să dezvolte capacități de producție aproape de piețele de desfacere.

„Nu există o strategie scrisă în piatră. (…) Trebuie să facem orice este necesar pentru a concura acolo. În acest moment intrăm pe piele din Europa cu produsele noastre fabricate în China”, a declarat Brian Gu.

Declarația sa se referă, fără îndoială, la posibila impunere în Europa a unor taxe de import pentru mașinile provenite din China ca urmare a unei investigații a Comisiei Europene care vizează ajutoarele de stat oferite de statul asiatic producătorilor locali de vehicule. Oficialii europeni consideră că aceste ajutoare denaturează concurența și ajută companiile chineze să își vândă mașinile în Europa cu prețuri sub cele ale mărcilor locale.

„În cazul în care va trebui să dezvoltăm lanțuri de producție, aprovizionare sau alte domenii în care trebuie să investim pentru a concura (n.n. – în Europa), s-ar putea să fim nevoiți să facem asta, a menționat Gu la Biejing.

Conform oficialului chinez, Xpeng are în plan ca afacerile sale internaționale să reprezinte o parte mai mare din vânzări. În acest an, cota exporturilor Xpeng ar putea crește la aproximativ 10%, de la aproximativ 1% – 2% anul trecut.

Modele ale mărcii Xpeng sunt deja comercializate în Germania, Olanda și Norvegia, iar planul de expansiune este în curs vizând piețe ca Franța, Italia sau Marea Britanie.

În privința pieței americane, Brian Gu consideră că, deși este o piață importantă, ea rămâne un obiectiv pe termen lung al Xpeng pentru că „mediul dificil” face conceperea unui „plan de intrare îndrăzneț” în acest moment puțin probabilă.

Așa cum ați aflat deja de la Economica.net, la doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial, în decembrie 2023, planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva zile după ce ibericii au declarat că Chery va produce mașini în Spania, au apărut informații cu privire la negocieri între guvernul italian și Dongfeng pentru o facilitate de producție în Peninsulă.

Related posts