Acțiunile Tesla se îndreaptă spre cea mai proastă lună, trimestru și an din istoria sa: -73% de la maximul înregistrat în noiembrie 2021

Da mai departe!

Vânzarea de acțiuni Tesla s-a intensificat marți, acțiunile închizând în scădere cu 11%. Compania de automobile electrice a lui Elon Musk este la câteva zile distanță de a încheia cea mai proastă lună, trimestru și an din istorie și a depășit Meta (Facebook) în rândul celor mai slabe performanțe ale acțiunilor din 2022 pentru cele mai valoroase companii de tehnologie, scrie CNBC. Cea mai recentă scădere vine după ce Wall Street Journal a relatat că Tesla va continua oprirea producției timp de o săptămână la fabrica sa din Shanghai, confruntându-se cu o nouă avalanșă de cazuri de Covid în cadrul forței de muncă chinezești.

Reuters a relatat că, atunci când uzina Tesla din Shanghai se va redeschide în ianuarie, o va face pentru doar 17 zile. Shanghaiul a fost lovit de un nou val de infecții cu Covid în această lună. Acțiunile Tesla au scăzut cu 73% de la maximul înregistrat în noiembrie 2021. Acțiunile au scăzut cu 69% în 2022, mai mult decât dublul declinului înregistrat de Nasdaq. Dintre marii producători auto, Ford este în scădere cu 46%, iar General Motors a scăzut cu 43%. De la IPO-ul său din 2010, Tesla a mai scăzut doar într-un singur an – 11% în 2016. Twitter pierde masiv bani, iar Musk vinde acțiuni Tesla în pachete mari. Potrivit documentelor depuse la jumătatea lunii decembrie, Musk a mai vândut aproximativ 22 de milioane de acțiuni Tesla, care valorau aproximativ 3,6 miliarde de dolari, La începutul acestui an, Musk le-a spus milioanelor sale de urmăritori de pe rețelele de socializare că nu mai are „nicio altă vânzare de acțiuni TSLA planificată” după 28 aprilie. După ultima sa vânzare de acțiuni, Musk a declarat pe Twitter Spaces, în 22 decembrie, că nu va mai vinde acțiuni timp de 18 până la 24 de luni. Într-o dezbatere cu un acționar Tesla, Musk a pus scăderea prețului acțiunilor Tesla pe seama creșterii ratei de dobândă a Rezervei Federale, scriind pe Twitter că „oamenii își vor muta din ce în ce mai mult banii din acțiuni în numerar, provocând astfel scăderea acțiunilor”. Cuvintele sale nu au făcut prea mult pentru a liniști investitorii. Volumul de tranzacționare a depășit marți 201 milioane de acțiuni, al doilea cel mai mare volum al anului, potrivit FactSet, după cel din 22 decembrie. Cele mai mari cinci zile de tranzacționare ale Tesla în funcție de volum au fost toate începând cu 13 decembrie. Pentru luna decembrie, Tesla s-a prăbușit cu 44%, de departe cea mai proastă lună din istorie, deoarece nu scăzuse niciodată cu mai mult de 25% într-o singură lună. Iar în al patrulea trimestru, acțiunile au scăzut cu 59%, mai rău decât scăderea de 38% din al doilea trimestru al acestui an, care fusese cea mai proastă perioadă înregistrată vreodată. Săptămâna trecută, Tesla a extins reducerile în America de Nord pentru cumpărătorii de vehicule electrice Model 3 și Model Y. Aceste reduceri au venit după ce, la începutul acestei luni, producătorul auto a oferit stimulente în China continentală pentru vânzările auto din decembrie.

Presiunea crește și pe piața mașinilor de ocazie, prețul mediu pentru o Tesla second hand scăzând cu 17% față de maximele din iulie. Între timp, pe Twitter, Musk a continuat să flirteze cu controversele, primind înapoi utilizatori care fuseseră anterior interzi și permițând publicarea continuă a unor mesaje interne legate de modul în care compania a gestionat în trecut conținutul Covid. Dan Ives, de la Wedbush Securities, a scris marți, într-un raport, că problemele de leadership ale lui Musk au reprezentat probleme potențial mai profunde pentru producătorul auto. „În același timp în care Tesla reduce prețurile și stocurile încep să se acumuleze la nivel global în fața unei probabile recesiuni globale, Musk este văzut ca „adormit la volan” din perspectiva conducerii”, a scris Ives, care și-a menținut recomandarea de cumpărare a acțiunilor. Investitorii Tesla doresc ca Musk să își reorienteze eforturile spre stabilizarea companiei care reprezintă marea majoritate a averii sale. Din cauza vânzării extinse, Musk a cedat titlul de cea mai bogată persoană din lume la începutul acestei luni președintelui și directorului general al LVMH, Bernard Arnault, potrivit Forbes. „Cred că trebuie să se concentreze cu adevărat pe operațiuni, să se concentreze pe a ne oferi mașini grozave”, a declarat Craig Irwin, analist la Roth Capital, care are un rating „hold” pentru acțiuni și un preț țintă de 85 de dolari. Tesla a închis marți la 109,10 dolari.

Related posts