Acord între Comisia Europeană şi Germania asupra folosirii motorului termic după 2035

Da mai departe!

Comisia Europeană (CE) şi Germania anunţă sâmbătă că au ajuns la un acord în vederea deblocării unui text-cheie din cadrul planului Uniunii Europene (UE) de luptă împotriva modificărilor climatice privind emisiile de dioxid de carbon (CO2) ale automobilelor, printr-o relaxare a interzicerii motoarelor termice după 2035, relatează AFP.

”Am ajuns la un acord cu Germania privind folosirea viitoare a carburanţilor de sinteză la automobile”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter comisarul european însărcinat cu Mediul Frans Timmermans.

”Vehiculele echipate cu un motor cu combustie vor putea fi înmatriculate după 2035, dacă folosesc exclusiv carburanţi neutri în privinţa emisiilor de CO2”, a anunţat ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.

Uniunea Europeană va încerca acum să adopte în cel mai scurt timp posibil reglementările cu privire la standardele de CO2 ale automobilelor iar Executivul comunitar va veni cu paşii legali necesari pentru o prevedere care permite clasificarea autoturismelor care utilizează combustibili ecologici drept neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

După luni de negocieri, Parlamentul European, Executivul comunitar şi statele membre UE au convenit anul trecut ca termen limită anul 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon. Aceste reglementări vor face imposibilă vânzarea de maşini noi cu motoare pe combustie după 2035. Dar, luna trecută, principala politică a blocului comunitar destinată să accelereze tranziţia Europei la vehiculele electrice a fost pusă pe pauză, după ce Germania şi-a exprimat, în ultimul moment, opoziţia faţă de această iniţiativă. Berlinul a dorit ca vânzările de maşini noi cu motoare pe combustie să fie permise şi după 2035, dacă utilizează combustibili sintetici.

Related posts