40.000 de exemplare ale cele mai luxoase berline din lume, Bentley Flying Spur, au fost produse

Da mai departe!

Bentley Motors a realizat artizanal exemplarul cu numărul 40,000 al celei mai de succes berline sport de lux din lume, Bentley Flying Spur. Aflată acum la cea de-a treia generație, singurul lucru care rămâne neschimbat de la lansarea inițială în 2005 este popularitatea sa globală. Chiar și numele este acum altul.

Inițial Continental Flying Spur, numele a evoluat spre Flying Spur pentru a se diferenția și mai mult de modelul GT Continental, oferind permanent o fuziune perfectă de agilitate orientată spre performanță și confort exclusiv, în stil limuzină cu patru uși.

Cu o prezență inconfundabilă Bentley, îndrăzneață și captivantă, plus un habitaclu luxos, care oferă niveluri de confort și rafinament inegalabile, Flying Spur a satisfăcut atât șoferul, cât și pasagerii, de o manieră pe care nici o altă mașină nu o poate atinge. Integrând perfect cele mai bune tradiții artizanale britanice cu tehnologii de ultimă oră, a treia generație Flying Spur a devenit noul model de vârf al Bentley și a fost salutată drept „cea mai bună mașină nouă din lume”.

 Toate cele trei generații ale Flying Spur au fost proiectate, dezvoltate și fabricate la sediul Bentley din Crewe. Fiecare dintre cele 40.000 de mașini finalizate a petrecut mai mult de 100 de ore pe o linie de producție dedicată, unde o echipă de 250 de oameni realizează, meticulos și artizanal, fiecare exemplar de Flying Spur. Odată terminată și supusă unor sute de verificări de calitate, mașina este livrată exigentului său proprietar, într-una din cele 68 de țări diferite în care Bentley operează.
Dintre cele 40.000 de exemplare de Flying Spur fabricate în ultimii 15 ani, aproximativ jumătate au fost comandate de clienții din cele mai mari piețe ale Bentley, China și America. Pe piața internă a Bentley, Marea Britanie, emblematicul statut de Grand Tourer de lux a determinat ca aproximativ 10 la sută dintre mașinile produse să nu plece prea departe de casă. Restul de 40% dintre ele bucură clienți din Europa, Orientul Mijlociu și Asia Pacific.

 

Flying Spur – Istoria etalonului Grand Tourer de lux

Istoria de succes a Bentley Flying Spur datează din 1952, când designerul șef, J.P. Blatchley, și inginerul Ivan Evernden, au colaborat la un proiect neoficial de reinstalare a mărcii Bentley în vârful segmentului Grand Touring. Proiectul lor s-a cristalizat în jurul motorului de 4,9 litri cu șase cilindri în linie, de 180 CP, care a fost înlocuit, în 1959, cu un V8 de 6320 cm3.

Coupe-ul lor R-Type Continental a fost întâmpinat cu entuziasm, datorită caroseriei elegante proiectate de H.J. Mulliner și capacității de a merge o zi întreagă la viteza de croazieră de 100 km/h. A fost urmat de coupe-ul S1, care a preluat multe dintre componentele Type-R și devenise clar că trebuia să urmeze o berlină S1.

Bentley a oferit o caroserie standard de berlină cu patru uși pentru S1, cu care au fost construite aproape 3.000 de exemplare. O versiune actualizată Continental, folosind caroserii mai ușoare, a urmat la șase luni de la lansarea S1.

H.J. Mulliner a intuit că ar exista o piață mică, dar foarte exigentă, pentru un S1 Continental cu patru uși, construit artizanal, ca o alternativă a ofertei fabricii, de caroserie standard cu patru uși. Designul lor a fost echilibrat și elegant, cu spațiu suficient pentru patru persoane. Noul model cu patru uși a fost numit Flying Spur (Pinten Zburător) de către Arthur Talbot Johnstone, directorul general al H.J. Mulliner, după însemnele heraldice ale familiei sale, Clan Johnstone of the Scottish Borders. Primul exemplar avea chiar și mascota pinten a Clanului Johnstone pe grila radiatorului. H.J. Mulliner a creat 217 de exemplare ale S1 Continental Flying Spur, dintre care unul este acum un membru permanent și activ al colecției Heritage Bentley.

Sosirea celui mai puternic motor Bentley V8 din aluminiu, în 1959, a marcat și lansarea S2, care a înlocuit S1. În același timp, H.J. Mulliner a fost cumpărat de Bentley Motors și a deveni divizia sa de personalizare.

Disponibil din fabrică cu o caroserie standard cu patru uși și fiind cea mai rapidă mașină cu patru uși din lume la acea vreme, S2 Continental a avut ca opțiuni o caroserie H.J. Mulliner Flying Spur, o variantă coupe cu două uși sau o versiune decapotabilă. Dintre cele 2.308 S2 construite, 128 au fost sub formă de Continental Flying Spur, fiecare marcând o nouă eră în automobilismul de lux, de înaltă performanță, care a transformat automobilul construit în Marea Britanie în cel mai luxos Grand Tourer. Versiunea S3, care a urmat între 1962 și 1965, a fost din nou disponibilă cu o caroserie Mulliner S3 Continental Flying Spur, având cele mai ridicate performanțe ale unei berline de lux cu patru uși.

Bentley a reînviat numele Continental Flying Spur în 2005, ca versiune cu patru uși a coupe-ului Continental GT, în adevăratul spirit al numelui. Noul model era disponibil cu un motor W12 și tracțiune integrală și putea atinge o viteză maximă de 312 km/h – combinând luxul și performanța în moduri nemaivăzute până atunci.

În 2013, a fost lansată a doua generație Flying Spur, ca o linie de modele distinctă, renunțându-se la numele de Continental. În următorii șase ani, mașina a fost transformată printr-un program de dezvoltare și perfecționare constantă, incluzând adăugarea unui propulsor turbo V8 de 4.0 litri.

A treia iterație a Flying Spur scrie un capitol complet nou în istoria modelelor Bentley de Grand Tourer cu patru uși. Bentley nu s-a limitat la simpla construcție pe platforma de Continental GT cu două uși, ci a reproiectat noul Flying Spur de la zero, astfel încât să devină întruchiparea finală a luxului, rafinamentului și performanței.

Combinația unică a tehnologiilor de ultimă oră, integrarea perfectă a măiestriei britanice și a caracteristicilor inovatoare, depășește limitele existente de rafinament și atenție la detalii pentru a crea cea mai bună berlină sport de super-lux construită vreodată.

Related posts