Industria auto japoneză se dovedește a fi mult mai solidară și deschisă pentru consolidări față de cea europeană, în cazul Nissan, aflată într-o situație dificilă în ultimii ani. Presa japoneză scrie despre o ofertă pe care Toyota ar fi făcut-o celor de la Nissan, pentru a-i scoate din colaps.
Un executiv al celui mai mare producător auto din lume, Toyota, l-a contactat pe CEO-ul Nissan pentru a-i propune susținere, imediat după ce negocierile dintre Honda și Nissan au fost stopate, în luna februarie. Informația a fost publicată de cotidianul japonez Mainichi, care citează surse fără să dezvăluie numele persoanelor implicate în această ofertă și nici dacă a avut urmări pentru cele două companii.
De la eșecul negocierilor dintre Nissan și Honda, lucrurile au luat o întorsătură nefericită pentru Nissan, care a rămas fără CEO-ul de la acel moment, Makoto Uchida, acesta fiind înlocuit cu Ivan Espinosa, director de planificare a produselor până la acel moment. „Va veni ziua în care Toyota va susține Nissan?” se întreabă jurnaliștii japonezi, în articolul în care vorbesc despre o convorbire telefonică între liderii celor doi producători auto.
Pentru Toyota, o posibilă ofertă de investiție în Nissan n-ar fi fost o noutate, având în vedere că gigantul japonez deține participații minoritare în cadrul mai multor companii auto japoneze mai mici. Toyota are acorduri de parteneriat cu Subaru, cu Mazda, Suzuki și Isuzu, pe lângă propriile subsidiare Hino și Daihatsu. În baza acordurilor de parteneriat, cele patru mărci au primit acces la tehnologia Toyota și produc inclusiv automobile în comun, beneficiind astfel de reduceri importante ale costurilor de dezvoltare.
Nissan și Honda au încercat să meargă însă mai departe de un astfel de parteneriat, pe care îl semnaseră încă din 2024, dar care s-a transformat, ulterior, într-o încercare de fuziune a celor două mărci într-o singură companie auto, care să rivalizeze cu Toyota și cu marii constructori globali occidentali. Planul s-a lovit în cele din urmă de un refuz al CEO-ului Nissan, care a atras atenția că Honda a încercat, de fapt, să preia Nissan ca pe o subsidiară, nu să urmeze calea fuziunii într-un holding.
Odată închisă calea acestei fuziuni, CEO-ul Nissan a fost determinat să demisioneze, fiind considerat principalul vinovat pentru eșec. Renault, principalul acționar al Nissan a fost însă unul dintre cei care s-au opus fuziunii în forma propusă de Honda și a făcut toate demersurile posibile pentru a bloca negocierile.
Noul CEO al Nissan, Ivan Espionsa, a prezentat între timp un nou plan de restructurare a companiei, care include închiderea a șapte uzine și concedierea a 20.000 de persoane. El a declarat inclusiv că este dispus să pună la dispoziția partenerilor chinezi Dongfeng unele dintre uzinele sale, inclusiv pe cea din Marea Britanie, care produce unele dintre cele mai populare modele ale mărcii în Europa.