Maserati transformă MC20 în MCPura și îl aduce la Goodwood

Da mai departe!

Maserati MC20 A Murit. Trăiască MCPura! Maserati își „reîmprospătează” subtil mașina emblematică și îi dă un nume nou. Deși trec prin momente nefaste, italienii tot celebrează cu stil la Goodwood.

Modelul MC20 nu a reușit să obțină pentru Maserati ceea ce spera compania. Lansat în 2020 ca un simbol al renașterii Maserati, MC20 s-a vândut lent, în condițiile în care restul brandului s-a confruntat cu dificultăți. În ciuda aprecierilor din partea criticilor, MC20 nu a reușit să se impună pe piața supercar-urilor. Pentru anul 2026, Maserati a îmbunătățit MC20 și i-a dat un nume nou: MCPura.

MC vine de la Maserati Corse, programul de curse al mărcii, iar “pura” înseamnă “pur” în italiană. Numele reflectă, probabil, faptul că, spre deosebire de mulți dintre rivalii săi din segmentul supercar-urilor — Ferrari 296, Lamborghini Temerario, McLaren Artura —, MCPura a rămas fidelă stilului clasic. Nu există niciun sistem hibrid aici.

Din punct de vedere mecanic, MCPura este în mare parte la fel ca MC20, cu doar câteva modificări de detaliu. Asta înseamnă o structură din fibră de carbon, un motor V6 twin-turbo de 621 de cai putere care antrenează roțile din spate și o versiune decapotabilă opțională, Cielo. Singurele diferențe semnificative între MC20 și MCPura sunt noile bare de protecție, aerodinamica ajustată, opțiuni noi de culori și mai multă Alcantara la interior.


Motorul este deosebit de interesant. Bazat vag pe motorul V6 de la Alfa Romeo — care, la rândul său, este bazat pe V8-ul twin-turbo de la Ferrari —, acest motor de 3.0 litri este singurul motor de mașină de serie care utilizează aprindere cu pre-cameră de ardere. Practic, există o cameră de ardere separată, mică, cu propria sa bujie, amplasată deasupra camerei principale, ceea ce ajută la accelerarea arderii. Puterea maximă de 621 CP este atinsă la o impresionantă turație de 7.500 rpm, în timp ce cuplul maxim de 538 lb-ft (730 Nm) este disponibil între 3.000 și 5.500 rpm. Transmisia este aceeași cutie de viteze Tremec cu dublu ambreiaj, cu opt trepte, pe care Chevrolet o folosește la Corvette.

Maserati a colaborat cu partenerul tehnic Dallara — cel mai de succes producător de mașini de curse din Italia — pentru a rafina aerodinamica MCPura, în căutarea unei eficiențe sporite. Acum este disponibil un spoiler opțional mai mare, panouri frontale inspirate de GT2 Stradale și diverse ajustări la partea inferioară a mașinii. De asemenea, Maserati a declarat că a lucrat la îmbunătățirea aerodinamicii și a gestionării căldurii pentru versiunea Cielo cu acoperișul deschis, astfel încât să nu existe pierderi de performanță.

Pe lângă noile finisaje interioare din Alcantara, coupe-ul MCPura primește același volan opțional din fibră de carbon de la GT2 Stradale, cu lumini de schimbare a treptelor. Ambele modele beneficiază de un sistem de infotainment actualizat cu Performance Pages, care oferă tot felul de date în timp real despre vehicul pe ecranul central. În rest, este aceeași cabină sobră, dar elegantă, de la MC20.

Maserati va produce MCPura într-un număr destul de limitat. Piața din SUA va primi 120 de exemplare numerotate pentru anul de fabricație 2026, în timp ce Canada va primi doar 10. Acest număr reprezintă aproximativ o treime din întreaga producție de MCPura pentru anul 2026. Comenzile pentru MCPura se deschid mâine, iar Maserati se așteaptă ca primele mașini de serie să ajungă la clienți până la sfârșitul anului 2025, moment în care va fi anunțat și prețul.

În mod clar, Maserati nu este în poziția de a face schimbări majore cu supercar-ul său în acest moment, dar în timp ce concurența trece la sistemele hibride, marca are o ofertă unică. Rămâne de văzut dacă acest lucru este suficient. Iar dacă nu doriți să așteptați un MCPura, puteți găsi încă câteva exemplare noi de MC20 la dealeri, cu reduceri semnificative.

Related posts