Abandonarea țintei UE privind automobile cu emisii zero în 2035 ar pune în pericol un milion de locuri de muncă

Da mai departe!

Industria auto din Europa ar putea reveni la producția a 16,8 milioane de autoturisme pe an, echivalentul vârfului atins după criza din 2008, dacă UE își menține obiectivul privind vânzarea de automobile curate din 2035 și implementează politici care să sprijine tranziția, arată un studiu publicat, marți, de ONG-ul Transport & Environment, transmite Reuters.

În sens invers, lipsa unei strategii industriale și revenirea asupra obiectivului stabilit pentru anul 2035, conform căruia mașinile noi vândute după 2035 trebuie să aibă emisii zero de carbon, ar putea duce la pierderea a un milion de locuri de muncă în industria auto și a două treimi din investițiile planificate în baterii, susține T&E.

Afectați deja de costurile mari de pe piețele lor de acasă și decalajul față de rivalii chinezi și americani pe segmentul automobilelor electrice, constructorii europeni de automobile se confruntă în prezent cu decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale suplimentare de 25% la importurile de automobile, ceea ce i-a făcut pe mulți producători să-și revizuiască prognozele pentru 2025.

‘Este un moment de cotitură pentru industria auto din Europa, pe măsură ce concurența mondială pentru a fi lider în domeniul producției de automobile electrice, baterii și stații de încărcare este imensă’, subliniază Julia Poliscanova, director pentru piața auto la T&E.

Potrivit sursei citate, dacă obiectivul fixat pentru 2035 este menținut și sunt implementate politici pentru a crește producția internă de automobile electrice, contribuția industriei auto la economia Europei ar putea crește cu 11% până în 2035. Locurile de muncă pierdute în asamblarea de autovehicule ar putea fi contracarate de crearea a peste 100.000 de posturi în producția de baterii, până în 2030, și a 120.000 de posturi în producția de stații de încărcare, până în 2035, adaugă T&E.

În sens contrar, diluarea obiectivului, asociată cu lipsa unor politici industriale complete ar putea reduce contribuția industriei auto cu 90 de miliarde de euro până în 2035, se arată în raportul elaborat de T&E.

Related posts