Volvo spune adio mașinilor diesel, după 45 de ani

Da mai departe!

Constructorul auto suedez Volvo a produs ultima sa mașină diesel, iar momentul este unul istoric, fiindcă acum un deceniu mașinile pe motorină reprezentau peste jumătate din producția sa. Volvo va continua cu benzina, însă din 2030 va produce doar mașini electrice.

Ultimul diesel Volvo a fost produs la Torslanda, în Suedia și este montat pe un SUV XC90 cu motor 2,0 litri.

Vremurile s-au schimbat enorm și sunt departe anii în care mașinile diesel erau prezentate ca fiind ecologice, iar taxele erau mai mici pentru ele, în unele țări, inclusiv în Suedia.

Primul diesel Volvo a fost lansat în 1979: modelul 244 GL D6 cu motor în șase cilindri, motor de la Volkswagen.

Între 1991 și 2024 Volvo a vândut peste 9 milioane de mașini diesel. În 2008, Volvo spunea că mașinile sale diesel cu motor de 1,6 litri pot avea o autonomie de 1.300 km între alimentări.

Anii cei mai buni pentru mașinile diesel la Volvo au fost între 2012 și 2016, când peste jumătate dintre mașinile vândute erau pe motorină.

Declinul acestor mașini pe piața mondială a fost anunțat de scandalul Volkswagen, izbucnit în 2015, iar Volvo a fost printre primele mărci care anunța (în 2017) că va renunța treptat la mașinile cu motoare cu combustie internă.

Volvo anunța acum șapte ani că nu va mai dezvolta motoare diesel, iar acum a venit momentul ieșirii din producție.

Related posts