Viitorul auto: software care scrie software

Da mai departe!

Software-ul devine din ce în ce mai mult factorul determinant în dezvoltarea automobilelor. Marius Mihailovici, Managing Director Porsche Engineering Romania, analizează viitorul dezvoltării de software și explică de ce s-ar putea schimba complet munca unui programator în următorii 20 de ani.

 Chiar și astăzi, mașinile sunt computere care merg de colo-colo și rulează informație. Acestea conțin o rețea de unități electronice de control (ECU), între 70 și 100 fiind instalate în fiecare vehicul modern. Aceste unități de calcul controlează injecția de combustibil, reglează comportamentul de frânare și monitorizează sistemul de aer condiționat. Următorul pas va fi reprezentat de HCP-uri (Platforme de calcul de înaltă performanță), care vor permite integrarea mult mai mare a puterii de calcul într-un ECU.
 Puterea de calcul și integrarea mai mari sunt necesare, deoarece numărul de linii de cod și complexitatea funcțiilor din vehicul cresc în fiecare an. Un număr poate clarifica acest lucru: 100 de milioane. Acesta este numărul de linii de cod din mașina de astăzi. Prin comparație, un Boeing 787 Dreamliner are doar 14 milioane.
 Există, de asemenea, multe linii de cod în spatele sistemului de divertisment și de navigare. La aceasta se adaugă posibilitatea conectării smartphone-urilor și a altor dispozitive la mașină, lucru care este posibil și datorită unui software complex. Și nu se oprește aici: software-ul preia sarcini din ce în ce mai importante în mașină. Cele mai importante funcții de astăzi și în viitor includ schimbul de date cu alți utilizatori ai drumurilor și infrastructura, actualizarea vehiculelor din cloud și, în cele din urmă, chiar și conducerea autonomă.
 Dezvoltarea software-ului auto a devenit un act de echilibrare destul de dificil. Reglementările de siguranță și cerințele clienților sub formă de specificații voluminoase trebuie să fie îndeplinite. Procesele de dezvoltare convenționale din industrie sunt de obicei orientate în timp: există un program predefinit care definește anumite etape. Clienții se așteaptă la rezultate regulate la date prestabilite..
Community Verified icon

Related posts