Ținta de 15 milioane de vehicule electrice pe străzi în 2030 asumată de Guvernul din Germania cuprinde și mașinile hibride

Da mai departe!

Obiectivul Germaniei de a avea 15 milioane de vehicule electrice pe străzi în 2030 include atât vehiculele complet electrice cât şi modele hibride, a declarat luni ministrul Transporturilor, Volker Wissing, revizuind o promisiune inclusă în acordul semnat la finele anului trecut de partidele din coaliţia guvernamentală, informează Reuters.

„Vrem vehicule complet electrice. Desigur, modele hibride îşi vor aduce şi ele contribuţia”, a declarat Volker Wissing, membru al Liberal Democrat (FDP), la o conferinţă organizată de cotidianul Handelsblatt, în ceea ce ar putea fi o dovadă a unor fricţiuni între ecologişti şi celelalte partide din coaliţia guvernamentală.

În acordul pe care l-au convenit în luna noiembrie, cele trei partide care formează guvernul de coaliţie de la Berlin şi-au propus o ţintă de „cel puţin 15 milioane autoturisme complet electrice până în 2030”. Acest obiectiv reprezenta un pas un plus faţă de obiectivul fostei administraţii, privind 14 milioane vehicule electrificate până în 2030, dintre care cel puţin 10 milioane urmau să fie vehicule complet electrice.

Vehiculele hibride, văzute de unii drept un produs de tranziţie până când companiile şi guvernele pun la punct infrastructura pentru utilizarea pe scară largă a vehiculelor complet electrice, sunt criticate de ONG-urile care se ocupă de protecţia mediului pentru că sunt la fel de dăunătoare ca şi vehiculele cu motoare pe combustibili fosili.

Autoritatea rutieră germană (KBA) estimează că în prezent jumătate din cele aproximativ un milion de vehicule electrificate care rulează pe drumurile din Germania sunt modele hibride şi cealaltă jumătate sunt vehicule complet electrice.

„Am căzut de acord asupra unui obiectiv clar în acordul de coaliţie privind cel puţin 15 milioane de vehicule complet electrice în 2030. Sunt sigur că ministrul Transporturilor va veni cu unele clarificări”, a spus Stefan Gelbhaar, export în politici de transport şi parlamentar din partea partidului ecologist.

Tot la conferinţa organizată de Handelsblatt, Volker Wissing a adoptat un alt subiect controversat declarând că nu exclude posibilitatea ca motoarele pe combustie să fie alimentate cu combustibili sintetici, sau e-fuels, chiar dacă producerea lor este costisitoare şi este nevoie de mari cantităţi de energie regenerabile pentru a le face carbon-neutral.

Săptămâna trecută, într-un interviu pentru Der Spiegel, Wissing a spus că oferta de combustibili sintetici este limitată şi aceştia ar trebui utilizaţi doar de unele industrii precum shipping şi aviaţie.

După criticile formulate de Asociaţia auto din Germania, care se numără printre susţinătorii combustibililor sintetici, Wissing a revenit luni şi a spus că est nevoie de „deschidere tehnologică” şi că e-fuels ar putea fi utilizaţi de vehiculele de mare tonaj.

Related posts