Tesla migrează către bateriile LFP, mai ușor de produs și mai ieftine

Da mai departe!

Producătorul american de mașini electrice, Tesla, are în plan dotarea mașinilor sale cu baterii LFP care sunt mai ușor de produs și, prin urmare, mai ieftine.

Cu prețuri tot mai mari ale materiilor prime care intră în componența bateriilor, producătorii de mașini electrice caută continuu noi soluții pentru a reduce costurile. În acest sens, Tesla își va dota mașinile cu autonomie redusă cu baterii LFP (Litiu-Fier-Fosfat), debutul noii tehnologii fiind pregătit pentru viitorul cap-tractor Semi Light și un vehicul cu dimensiuni mici și preț redus (Tesla Model 2).

Într-un document care dezvăluie planurile viitoare ale companiei americane – Master Plan Part 3, Tesla menționează că va utiliza pe scară largă baterii LFP pentru produsele sale începând cu o versiune a Tesla semi cu autonomie redusă. Ulterior, același tip de baterii va fi folosit pentru un viitor autoturism electric cu dimensiuni mici. Un ultim pas în această direcție va fi făcut odată cu dotarea actualelor Model 3 și Model Y cu baterii LFP.

Migrarea Tesla către baterii LFP a fost susținută anterior și de Elon Musk, șeful companiei, care declara în martie 2023 că „greul activității de electrificare a mașinilor va fi dus de bateriile având celule pe bază de fier”.

Ideea de a utiliza baterii LFP nu este susținută doar de Tesla, ci și de alți mari constructori auto care vizează astfel o reducere a costurilor de producție și, în consecință, a prețurilor.

În prezent, mașinile Tesla au în dotare baterii pe bază de Nichel, materie primă greu de găsit și tot mai scumpă. În ciuda faptului că bateriile LFP sunt mai grele și mai puțin performante, bateriile LFP sunt tot mai căutate de constructorii de mașini, printre care și Tesla. Ținând însă cont de performanțele acestora, ele sunt direcționate către modele cu autonomie mai redusă.

Acesta este și motivul pentru care Tesla va menține bateriile pe bază de Nichel în asamblarea camionului Tesla Semi, dar va utiliza LFP pentru versiunea acestuia cu autonomie redusă. Este de așteptat ca același lucru să se întâmple și în cazul Model 3 și Model Y care ar putea utiliza, în funcție de preț și autonomie, tipuri diferite de baterii.

În prezent, Tesla se aprovizionează cu baterii LFP de la Contemporary Amperex Technology (CATL), o compamnie din China care nu are facilități de producție în SUA. În schimb, un alt furnizor Tesla, coreean de această dată, LG Energy Solution, are în portofoliu baterii LFP și și-a anunțat intenția de a construi o uzină în Arizona (SUA).

Utilizarea bateriilor LFP nu este singura noutate din Master Plan Part 3, documentul dând indicii și despre un viitor vehicul utilitar ușor (van) sau un autobuz/microbuz.

Related posts