Siguranță fără compromisuri – Mituri și preconcepții despre presiunea din anvelope

Da mai departe!

Condusul în siguranță și durata de viață a anvelopelor pot fi îmbunătățite în doar câteva minute prin reglarea presiunii din anvelope. Aceasta ar trebui să fie mai mare pe timp de iarnă și atunci când sarcina este mai mare decât în mod obișnuit. În orice caz, mulți șoferi conduc cu o presiune prea scăzută în anvelope din cauza dorinței de confort sporit sau a unor convingeri periculoase. Matti Morri, expert Nokian Tyres, explică miturile și preconcepțiile legate de anvelope.

Este mai confortabil condusul cu presiune mai mică în anvelope?

„Poate că este mai confortabil, dar este și mai periculos. O anvelopă cu presiune prea scăzută este prea flexibilă, ceea ce o face incontrolabilă. Aceasta este probabil cea mai periculoasă preconcepție despre presiunea din anvelope. Nu degeaba producătorii de vehicule și de anvelope recomandă un nivel de presiune în anvelope ce garantează siguranța acestora, chiar și în situații extreme”, spune Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres.

Presiunea normală cauzează uzura anvelopei în zona centrală?

„La anvelopele vechi, cu structură diagonală, era posibilă reglarea modelului de uzură prin intermediul presiunii din anvelope. Acest lucru se întâmpla acum mai bine de 30 de ani, însă mitul persistă. Modelul de uzură al unei anvelope moderne cu centuri de oțel nu poate fi afectat de un nivel normal de presiune. Anvelopele de tracțiune sunt puțin mai predispuse la uzură în zona centrală, deoarece această suprafață este solicitată mai mult în timpul accelerației. Pentru ca anvelopele să se uzeze uniform, ar trebui schimbate din față în spate și din spate în față în timp util”, adaugă Morri.

Presiunea corectă crește durata de viață a anvelopelor?

Cu siguranță. Cu cât presiunea în anvelope este mai mică, cu atât peretele lateral al anvelopei este mai proeminent. Aceasta este partea cea mai fragilă a unei anvelope, iar o presiune corectă ajută la reducerea perforațiilor, tăieturilor și deteriorării anvelopelor. Dacă o anvelopă rulează la o presiune prea scăzută în comparație cu sarcina, forma sa este afectată mult în timpul condusului. Structura sa devine mai caldă, ceea ce poate provoca deteriorarea componentelor. Durata de viață a unei anvelope poate fi maximizată prin verificarea regulată a presiunii în anvelope. Cu o presiune corectă, vehiculul este mai ușor de controlat, ceea ce reduce și corecțiile inutile ale direcției.

La tractarea unei remorci, trebuie crescută presiunea în anvelopele din față?/ Ar trebui/este indicată creșterea presiunii în anvelopele din față când este tractată o remorcă?„Și acesta este un mit, iar răspunsul este nu. În timpul condusului în vacanță, cu o sarcină mare în portbagaj, de exemplu, sau la tractarea unei remorci, trebuie crescută presiunea pe puntea din spate. Greutatea crescută pe bara de remorcare crește sarcina pe puntea din spate. Presiunea prea scăzută din anvelope cauzează supravirarea în timpul unui viraj. Spatele începe să se miște necontrolat, ceea ce face ca vehiculul încărcat să fie mai dificil de condus”, subliniază Morri.

O autoutilitară poate necesita până la 5 bari de presiune în anvelope?

Structura mai robustă a unei autoutilitare poate sugera o capacitate de încărcare a anvelopelor suficientă, chiar și la presiune mai mică. Totuși, pentru a atinge capacitatea maximă de încărcare, nivelul de presiune al anvelopelor ar trebui să fie de până la 5 bari sau chiar mai mare. Capacitatea de încărcare înseamnă cantitatea de lucruri și numărul de persoane care pot fi transportate în vehicul. Dacă anvelopele unei autoutilitare au probleme structurale, motivul este adesea presiunea prea scăzută în anvelope în raport cu sarcina. Presiunea mai mare face ca anvelopa să fie mai rigidă la început în timpul condusului, însă pur și simplu nu se recomandă o presiune prea scăzută în anvelope pentru mai mult confort, în detrimentul durabilității și siguranței.

Este posibil ca o anvelopă să iasă de pe jantă?

„Da, o anvelopă poate ieși de pe jantă în timpul condusului. Când temperatura scade cu zece grade, presiunea în anvelope scade cu 0,1 bari. Din cauza temperaturilor sub zero grade, se micșorează chiar și o jantă de oțel. La temperaturi mult sub zero grade, o anvelopă cu presiune prea scăzută poate ieși de pe jantă dacă, de exemplu, vehiculul lovește o bordură, într-o curbă la viteză mare. Când temperatura crește, crește și presiunea în anvelope. Presiunea prea mare nu este un motiv de îngrijorare – mai bine mai mare decât prea mică. Presiunea prea scăzută crește rezistența la rulare, uzura anvelopelor și consumul de combustibil, și duce la o navigabilitate mai slabă. Acest lucru se aplică, atât vara, cât și iarna”, precizează Morri.

Related posts