Sancțiunile americane crează probleme de plăți între Rusia și China, care afectează puternic livrările de mașini chinezești pe piața rusă

Da mai departe!

Problemele legate de plăţi dintre Rusia şi China, provocate de sancţiunile SUA, provoacă dificultăţi majore la importurile de maşini chinezeşti pe piaţa rusă, a declarat pentru Reuters Alexei Podshchekoldin, preşedintele Asociaţiei dealerilor ruşi de automobile.

Moscova şi Beijingul au recurs la măsuri complexe pentru a evita întârzierile în efectuarea plăţilor, încercând să găsească o soluţie prin folosirea unor bănci mici, regionale, din China, în contextul în care ameninţarea sancţiunilor asupra băncilor chinezeşti care facilitează comerţul cu Rusia i-a descurajat pe marii creditori.

Problema este extrem de serioasă, mai ales în cazul importatorilor mai mici, care nu-şi primesc banii, a explicat Podshchekoldin. Ca rezultat, scad exporturile din China, în timp ce importatorii din Rusia se confruntă cu pierderi şi costuri ridicate.

„Chiar dacă o bancă rusească este în China şi pot fi deschise conturi în ruble, nu se mai pot efectua tranzacţii cu China. Banii rămân în bancă, nu se pot realiza operaţiuni”, a explicat Podshchekoldin. Acesta a adăugat: „Anterior, erau doar marile bănci, din Rusia şi China, dar ele şi-au redus gradual operaţiunile, au fost adăugate pe lista entităţilor sancţionate, iar totul se efectuează la a doua sau a treia mână”.

În urma retragerii producătorilor auto occidentali din Rusia, cota de piaţă a firmelor din statul asiatic depăşeşte 50%.

Exporturile de maşini din China în Rusia au urcat cu 36% în perioada ianuarie-mai, la 4,86 miliarde de dolari, conform datelor autorităţilor vamale chineze.

„Problema s-a acutizat, chiar şi marii producători auto interni, care cumpără componente, se confruntă cu această problemă”, susţine Podshchekoldin.

Related posts