Renault dorește terminarea parteneriatului cu Brilliance pe piaţa autoutilitarelor din China din cauza vânzărilor slabe

Da mai departe!

Grupul auto francez Renault este în discuţii avansate pentru a pune capăt unui joint venture pe care îl are cu constructorul auto chinez Brilliance şi care produce vehicule utilitare, în contextul în care firma franceză vrea să îşi restructureze operaţiunile din China, informează Reuters citând surse din apropierea acestui dosar.

Acest parteneriat datează din anul 2017, când Renault şi constructorul susţinut de statul chinez Brilliance China Automotive Holdings Ltd au demarat operaţiunile de producţie la Shenyang, capitala provinciei Liaoning. De asemenea, cei doi parteneri intenţionau să pună un accent special pe autoutilitarele electrice.

Cu toate acestea, piaţa auto chineză s-a dovedit una dificilă pentru unii constructori străini, iar vânzările au scăzut chiar înainte de debutul pandemiei de COVID-19, care a lovit puternic industria auto.

Anul trecut Renault a decis să pună capăt operaţiunilor de producţie de autoturisme în China, din cauza vânzărilor slabe înregistrate de joint venture-ul pe care îl avea cu firma Dongfeng Motor Group. Însă luna trecută grupul francez a decis să facă o nouă încercare de a intra pe piaţa chineză printr-un parteneriat cu producătorul Geely Holding Group care va produce vehicule electrice.

Într-un comunicat de presă, Renault a informat că parteneriatul său cu Brilliance se confruntă în continuare cu provocări, în pofida unui plan de transformare lansat în luna iunie 2020, dar nu a făcut comentarii cu privire la o posibilă terminare. „Nu comentăm zvonurile care circulă pe piaţă. Cei doi acţionari şi-au exprimat sprijinul faţă de joint venture şi discută în mod regulat cu privire la dezvoltarea firmei”, se arată în comunicatul Renault.

Firma mamă a constructorului auto Brilliance China Automotive Holdings Ltd, Huachen Group, s-a declarat în incapacitatea de a rambursa datorii în valoare de mai multe miliarde de yuani iar autorităţile chineze de reglementare au lansat o investigaţie asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei la această companie.

Cotidianul francez Les Echos, care a informat şi el despre o posibilă terminare a parteneriatului dintre Renault şi Brilliance, adăugând că acest subiect va fi discutat la o reuniune a consiliului de administraţie a joint venture-ului care va avea loc luna această.

Potrivit unei surse din apropierea dosarului, Brilliance nu a promis noi investiţii pentru ca joint venture-ul să poată lansa noi modele, astfel că Renault are îndoieli cu privire la perspectivele acestui parteneriat.

Related posts