RAR va cumpăra un echipament mobil de măsurare a emisiilor

Da mai departe!

Registrul Auto Român a lansat un proces de achiziție a unui echipament portabil de măsurare a emisiilor poluante, valoarea fiind estimată la 1,62 milioane lei (365.000 euro) fără TVA, care va permite prelevarea și analizarea unor mostre din gazele emise în mers, în condiții reale de trafic, pentru toate tipurile de mașini, scrie News.ro.

Procesul de achiziție publică a fost lansat în 22 septembrie, iar echipamentul corespunde principiilor de funcționare și caracteristicilor tehnice prevăzute în ultimele regulamente europene în materie, emise în 2016.

„RAR urmează să achiziționeze un singur echipament portabil, ambarcat pe autovehiculele testate, un sistem compus din mai mule aparate, care se utilizează pentru determinarea poluanților gazoși emiși de autovehicul în timpul deplasării în condiții reale de trafic, în vederea obținerii omologării de tip, europene și naționale, precum și a supravegherii de piață”, a precizat, pentru News.ro, directorul general al RAR, George Dincă.

Achiziția vine la un an după izbucnirea scandalului Volkswagen. Grupul auto german a recunoscut anul trecut că a manipulat testele de poluare pentru 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial, prin instalarea unor softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor în timpul testelor.

Potrivit experților, utilizarea de echipamente precum cel care urmează să intre în dotarea Registrului Auto Român fac imposibilă trucarea testelor, pentru că sunt sunt măsurate emisiile efective în condiții de trafi real.

Echipamentul poate măsura emisiile tuturor autovehiculelor de pasageri (categoria M) șli de transport de marfă (categoria N).

Related posts