Porturile europene, transformate în imense parcări din cauza afluxului de mașini, majoritatea din China

Da mai departe!

Mari porturi europene se confruntă cu o problemă apărută după ce companiile auto din China au exportat mașini pe care nu le pot transporta de pe nave la dealeri din cauza problemelor de transport rutier și feroviar.

Dovadă a cunoașterii insuficiente a modului de lucru al rețelelor de comerț auto din Europa, imposibilitatea mărcilor chinezești de a își transporta mașinile de la navele care le-au adus pe continent până la dealeri a dus la reale probleme de stocare în porturile Ro-Ro (Roll-on / Roll-off).

Conform Financial Times, mari porturi europene, precum cel belgian din Zeebrugge, se confruntă în ultimele luni cu o situație nemaiîntâlnită: spațiile de stocare pentru mașinile aduse de cargoboturi au devenit insuficiente.

Producătorii chinezi de vehicule electrice, fără rețele de vânzări bine puse la punct și fără contracte ferme pentru transportul rutier de la port la dealeri, se numără printre principalele cauze ale acestei supraaglomerări a spațiilor de stocare, spun directori ai unor operatori de transport naval citați de Financial Times (FT).

Aceeași publicație notează că vehiculele importate se îngrămădesc în porturile europene, transformându-le în adevărate parcări de lungă durată pentru că producătorii și distribuitorii de automobile reușesc tot mai greu să depășească blocajele logistice cauzate inclusiv de lipsa șoferilor de camion.

Directori din porturi și șefi ai unor dealeri auto au indicat acumularea de mașini electrice chinezești ca fiind una dintre principalele cauze ale problemei, unele companii producătoare rezervând sloturi de livrare fără a comanda transportul ulterior. În alte cazuri, constructorii de automobile din alte state se luptă cu lipsa capacităților de transport rutier și feroviar din cauza numărului redus de șoferi și mijloace adecvate de transport pentru a muta vehiculele mai departe.

„Distribuitorii de mașini folosesc din ce în ce mai mult spațiile de depozitare din port ca parcări pe termen lung. În loc să stocheze mașinile la dealeri, acestea sunt colectate la terminalul auto”, au menționat pentru FT oficiali ai Port of Antwerp-Bruges, companie al cărei terminal naval din Zeebrugge este unul dintre cele mai utilizate pentru debarcarea de mașini importate. „Toate marile porturi (n.n. – cu capacități de descărcare și stocare a mașinilor)” se luptă cu aglomerația, au adăugat oficialii Port of Antwerp-Bruges, fără a preciza originea vehiculelor.

Totuși, unii dintre comercianții de mașini din Europa consideră că situația a fost generată de producătorii chinezi de automobile care, fără a cunoaște în detaliu lanțul logistic european, au „invadat” porturile cu mașini. În plus, din dorința de a putea livra rapid mașinile potențialilor clienți, aceiași constructori auto au trimis în Europa mai multe mașini decât erau comandate și, acum, s-au lovit de scăderea cererii pentru acestea. Ca urmare, unele dintre mașinile stocate în porturi nu au clienți finali și, tocmai de aceea, nu necesită un transport rapid la dealeri.

„Producătorii chinezi de vehicule electrice folosesc porturile ca pe niște parcări”, a declarat, sub protecția anonimatului, un manager de parc logistic.

Conform acestuia, unele mașini electrice cu mărci chinezești au stat în porturile europene timp de până la 18 luni, situația obligând operatorii portuari să ceară, în ultima perioadă, companiilor importatoare să facă dovada transportului ulterior din port către dealeri.

Chestionat pe această temă, Cui Dongshu, șef al China Passenger Car Association (CPCA), a declarat că „transportul maritim către piețele europene este dificil (n.n. – pentru mărcile chineze de vehicule)” și a subliniat că producătorii chinezi trebuie să înțeleagă mult mai bine modul de lucru din Europa. „Trebuie să schimbăm acest mod de lucru al exporturile de mașini «de gherilă», care ne va pune într-o situație nefavorabilă”, a completat Cui Dongshu.

BLG Logistics, companie care operează terminalul de manipulare a autovehiculelor din portul german Bremerhaven, al doilea cel mai aglomerat port din Europa pentru vehicule după cel din Zeebrugge, a declarat că a înregistrat timpi de așteptare mai lungi la instalațiile sale după ce Guvernul Federal german a încetat să mai subvenționeze achizițiile de vehicule electrice în luna decembrie a anului trecut.

Aglomerarea terminalelor auto vine în contextul în care mulți dintre producătorii auto din China, precum BYD, Great Wall, Chery sau SAIC, se află în plin proces de a se impune pe piețele europene.

Aflat în vizită în Europa tocmai pentru a susține producătorii auto din China în contextul estimatei majorări a taxelor de import în UE, Wang Wentao, ministrul chinez al Comerțului, a declarat în cadrul unei întâlniri cu producătorii chinezi de automobile care a avut loc la Paris, că acuzațiile de „supracapacitate” sunt „nefondate”.

Cu toate acestea, multe dintre marile grupuri auto chinezești, care sunt în plin proces de creare de la zero a unor echipe puternice de vânzări în Europa, se confruntă cu provocări logistice majore, susțin oficiali din industria auto.

Ca nou-veniți pe piață și dornici de a își impresiona șefii din China, noi angajați au comandat multe mașini și apoi, s-au văzut în situația de a nu reuși să găsească suficiente companii de transport care să acorde prioritate comenzilor lor.

„Lipsa camioanelor” este o „problemă foarte frecventă”, a declarat, conform FT, o persoană familiarizată cu situația, care a adăugat că multe autotrenuri de transport au fost „rezervate de Tesla”.

„Orice marcă nouă se va confrunta cu această problemă. Dacă nu are dimensiunile necesare, dacă nu are livrări regulate, atunci nu este cel mai important client (n.n. – al transportatorilor rutieri de vehicule)”, a adăugat persoana citată de Financial Times.

Din nefericire, dincolo de aglomerarea până la refuz a spațiilor din porturi, situația are un efect în lanț și asupra navelor din toate colțurile lumii care își descarcă mașinile în porturile respective. Un operator de nave care transportă mașini, United European Carriers, cu sediul la Oslo, a declarat că a avut „multe experiențe frustrante”, navele sale înregistrând întârzieri majore la descărcarea în portul italian Livorno și cel grecesc Pireu.

Blocajul din porturile Ro-Ro este doar cea mai recentă problemă a comercianților de mașini și a operatorilor de transport naval. În timp ce industria auto se luptă de luni multe cu o lipsă de capacitate pe nave, generată parțial de creșterea bruscă a exporturilor de vehicule din China, operatorii de nave sunt forțați să găsească rute alternative celei uzuale prin Marea Roșie din cauza atacurilor rebelilor houthi. Toate acestea au prelungit substanțial durata de călătorie a navelor și, implicit, timpul de livrare a mașinilor către clienți.

Related posts